Skip to content
Menu

Kanada’nın en büyük eğitim bölgesi ABD’ye tüm ziyaretleri süresiz iptal etti

AMERİKA BÜLTENİ (24 Mart 2017)

Bünyesindeki kamu okulu ve öğrenci sayısıyla Kanada’nın en büyük eğitim bölgesi olan Toronto Eğitim Bölgesi (TDSB), Müslüman yoğunluklu ülke vatandaşlarına ABD’ye giriş yasağı getirilmesine tepki olarak, ABD’ye yönelik bütün öğrenci gezilerini süresiz olarak iptal etti. TDSB eğitim direktörü Dr. John Malloy, Trump yönetiminin yeni yasağının da netlikten uzak olduğuna dikkat çekerek, kimlerin, ne zaman gümrüklerden geri çevrileceğinin hiçbir şekilde belli olmadığına dikkat çekti. Söz konusu ülke kökenli öğrencilerini dışlamak istemediklerini kaydetti.

Toronto Eğitim Bölgesi sözcüsü Ryan Bird, Buzzfeed’e yaptığı açıklamada kararlarının, ‘’eşitilik, adaletten yana olmak ve dışlayıcı olmamakla ilgili’’ olduğunu söyleyerek, ‘’Biz ABD’ye gezilerimizde bazı öğrencilerimizin Amerikan gümrüklerinde durdurulup meşru olmayan gerekçelerle içeri alınmamasını istemiyoruz’’ dedi. Toronto bölgesinde 584 kamu okulunda 245 bin öğrencisi olan Toronto Eğitim Bölgesi her yıl ABD’nin bütün eyaletlerine, spor etkinliklerinden konferanslara kadar değişik amaçlarla onlarca gezi düzenliyor.

Malloy, oldukça zor bir tercihle karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek, sonunda öğrencilerin paralarını ödeyerek hazırlık yaptıkları planlanmış 24 gezinin tamamlanmasına izin vereceklerini ancak bugünden itibaren hiçbir yeni gezi planlanmayacağını açıkladı. Son 24 gezide de tek bir öğrencinin gümrükte gözaltına alınması halinde bütün öğrenciler geziyi iptal ederek Kanada’ya dönecek.

Kanada’daki diğer önde gelen bazı okul bölgeleri de, ‘süreci izlediklerini ve yakın zamanda bir karara varacaklarını” duyurdular.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz