Skip to content
Menu

Fukushima nükleer felaketinin Japonya’ya maliyeti 600 milyar doları geçecek

AMERİKA BÜLTENİ (2 Nisan 2017)

Japonya’nın Fukushima bölgesinde 2011’de meydana gelen şiddetli deprem sonrası hasar gören Fukushima Daiichi nükleer santralındaki nükleer felaketin ülkeye maliyetinin 600 milyar doları geçeceği hesaplandı.

Japonya Ekonomik Araştırmalar Merkezi (JCER) adlı düşünce kuruluşunun Cumartesi günü açıkladığı rapora göre Tokyo Electric Power Company’nin sahip olduğu nükleer santralde meydana gelen nükleer felaketin Japonya’ya toplam maliyeti 70 trilyon Japon yen’ini bulacak. Hükümetin kurduğu komisyon bu maliyeti Aralık ayında 22 trilyon yen olarak hesaplamıştı.

JCER açıklamasında, ‘’Eğer maliyet bu şekilde yükselecekse, bunun kamuoya ve halkın omuzlarına getireceği yük de yükselecek demektir. Ülkenin nükleer politikasının aacilen yeniden gözden geçirilmesi gerek’’ denildi.

11 Mart 2011 günü meydana gelen 9 şiddetindeki deprem sonrası meydana gelen tsunaminin suları, nükleer santralda reaktörleri soğutma sularını pompalayan jenatörleri bozmuş, aralıksız gerçekleşmesi gereken soğutma durunca erime başlamıştı. Bu da 1986 yılındaki Çernobil kazasından beri dünyanın karşılaştığı en büyük nükleer felakete yol açmıştı.

Japon hükümeti depremden hemen sonra yaptığı ilk hesaplamada nükleer santraldaki felaketin maliyetini 11 trilyon yen olarak hesaplamıştı. Ancak 2013 yılında bu maliyet iki katı olarak yeniden hesaplanmıştı. 2013’deki bu hesaplamadan sonra maliyetin ülke bütçesine yükünü azaltmak için elektrik tüketimine zam yapılmıştı.

Nükleer santralin içine sokulan robotların, içerdeki yüksek radyasyon nedeniyle, görevlerini bile yapamadan ‘öldüğü’ yakın zaman önce açıklanmıştı. İçerdeki radyoaktif atık dolu suyun ve milyonlarca metreküp toprağın ne yapılacağı da muamma olarak kalmaya devam ediyor.

Santralda yarılma meydana gelen reaktörlerin tamamen kontrol altına alınıp devre dışı bırakılması mücadelesinin 30 ila 40 yıl arası süreceği tahmin ediliyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz