Skip to content
Menu

Gazeteci Dan Rather’dan meslektaşlarına ‘savaş’ eleştirisi

AMERİKA BÜLTENİ (8 Nisan 2017)

Amerikan medyasının yaşayan efsanelerinden Dan Rather, Suriye hava üssüne gerçekleştirilen hava saldırısı sonrası Donald Trump hakkında ‘işte şimdi başkan gibi oldu’ yorumu yapan meslektaşlarını eleştirdi. Rather, Facebook hesabından paylaştığı yazısında ‘’Gazetecinin görevi zor soruları sormaktır’’ hatırlatması yaparak, ‘’Gecen akşamki olayı, ‘başkanlığa yakışır’ şekilde tanımlayan gazeteci sayısı endişe verici’’ diye yazdı ve ekledi:

‘’Savaş, asla bir halkla ilişkiler operasyonu olarak görülmemeli. Bir ülke yönetiminin prestij kazanmak için başvuracağı bir yol olmamalı. Askeri harekat her zaman, bir bilinmeze çok tehlikeli bir adımdır ve bütün sonuçlarını baştan kestirmek imkansızdır. Özellikle de ilk saldırının hemen ertesinde…’’

’Savaşları başlatmak, bitirmekten çok kolaydır’’ diyen Rather, ‘’Tarihte, sınırlı operasyon vaadiyle başlatılan müdahalelerin çok daha büyük bir şeye dönüştüğünün sayısız örneği var.’’ diye yazdı.

Rather’ın eleştirisi, başta CNN’in dünyaca ünlü yorumcusu Fareed Zakaria olmak üzere bazı ana akım gazetecilerinin, Trump’ın Suriye’ye füze emrini, geçmiş başkanların kalitesinde bir davranış olarak nitelendirmesinden sonra geldi.

Fareed Zakaria, Cuma günü katıldığı yayında, ‘’Öyle düşünüyorum ki, Donald Trump dün akşam ABD’nin başkanı oldu. Bence bu çok önemli bir andı’’ diye konuşmuş ve eklemişti: ‘’Trump ilk kez gerçek bir başkan gibi, uluslararası normlardan, uluslararası ilişki kurallarından, ABD’nin dünyada adaleti hakim kılınması mücadelesindeki rolünden bahsetti’’.

Gazetecilik adına eleştirileri üzerine en fazla çeken anlardan biri ise NBC’nin haber müdürü ve ana haber sunucusu Brian Williams’ın, füzelerin fırlatıldığı Amerikan savaş gemisinin görüntülerini yayınlarken, Leonard Cohen’in ‘First we take Manhattan’’ adlı şarkısındaki, ‘Bana silahlarımızın güzelliği yol gösterdi’ mısrasını şiirdeki anlamından da kopararak alıntılayarak, ‘’Korku salıcı silahlarımızın muhteşem fotoğrafları’’ yorumu yapması, füzelerin ateşlenme anının, ne kadar güzel olduğunu sık sık vurgulaması oldu.

Washington Post dijital yayınlar editörü James Downie ise, Trump’ın yıllardır elde etmeye çalıştığı medya saygısı ve övgüsünü birkaç füze fırlatmakla kolayca elde etmesini asla unutmayacağına dikkat çekerek, askeri saldırı ile anketlerdeki desteğinin artmasını ve aşırı bir medya övgüsü kazanmasının, ‘Trump kişiliğinde’ bir başkanı çok yanlış maceralara sürükleyebileceği uyarısı yaptı. Downie bu endişesinde yalnız değildi.

Perşembe akşamı ABD, Suriye’de iç savaşın başlamasından beri ilk kez Esat rejimine karşı doğrudan bir askeri harekat gerçekleştirmiş, Humus yakınlarındaki bir Suriye hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlatılmıştı.

Saldırının, Trump’ın anketlerdeki halk desteğinin, görevdeki ilk yılında tarih boyunca bir Amerikan başkanının sahip olduğu en düşük seviyeye indiği hafta gerçekleşmesine dikkat çekenler de var. Eğer bugün başkan olmasaydı muhtemelen Trump da bu görüşü dillendirenler arasında olacaktı. Nitekim Trump, Obama’nın halk desteğinin oldukça düştüğü 9 ekim 2012 günü attığı Tweet’te aynen şöyle yazmıştı:

‘’Obama’nın anketlerdeki halk desteği dibe vurdu. Görün bakın Libya ve İran’a saldırı düzenleyecek. Çünkü çok çaresiz’’

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

***

İLGİLİ HABERLER

İliştirilmiş gazetecilik (embedded journalism) nedir?