Skip to content
Menu

Sağlık Bakanı, masrafı bakanlıkça ödenen seyahatte kişisel ziyaretler de yapmış

Sağlık Bakanı Tom Price, vergi mükelleflerinin parası ile kişisel seyahatler yaptığı iddiasıyla tartışmaların odağında.

AMERİKA BÜLTENİ (27 Eylül 2017)

ABD Sağlık Bakanı Tom Price’ın, vergi mükelleflerinin parası ile kiralanmış uçakla yaptığı iki ayrı seyahati sırasında kişisel ziyaretler yaptığı da ortaya çıktı. Politico gazetesinin haberine göre Price, Ağustos ayında, kendisi ve karısına ait bir mülkün de olduğu Georgia eyaleti St. Simons Island bölgesinde, yerel doktorlara hitap ettiği bir tıp konferansına katılmadan bir buçuk gün önce bakanlıkça kiralanan uçakla gitti. Yerel tıp konferansının, Price ve eşinin bakan olmadan önce de yıllardır katıldıkları bir arkadaş etkinliği olması da seyahati hukuksal açıdan daha sorunlu hale getiriyor.

Üstelik bu seyahat, Price’ın, bakanlıkça kiralanmış bir uçakla, resmi görevlerle karışık şekilde, mülk sahibi olduğu ve özel dost ve yakınlarıyla bir araya geldiği bir yere ilk seyahati olmadı. Amerikan medyasının devlet kayıtları üzerindeki incelemesi, Sağlık bakanının 6 Haziran günü de Tennessee eyaletinin Nashville kentine yine bakanlıkça kiralanan bir uçakla gittiğini ortaya çıkardı. Bakanın bu kentte, halen oğlunun oturduğu bir evi de var. Bakan bu şehirde önce bir tıp dispanserinde kısa süreli bir incelemede bulundu ancak ardından, eski bir arkadaşı tarafından organize edilen sağlık zirvesinde konuşma yaptı. Dahası aynı gün öğle yemeğini de oğlu ile yedi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri de her iki ziyaretin de bakanlık adına düzenlenen resmi seyahatler olduğunu ve bakanın seyahat masraflarının bakanlıkça ödendiğini kabul ettiler. George W. Bush yönetiminin baş etik sorumlusu olan Richard Painter, Politico’ya yaptığı açıklamada, seyahatin hukuksal açıdan yasallığı hakkında konuşamayacağını ancak etik açıdan oldukça sorunlu olduklarını söyledi:

‘’Vergi parasıyla kiralanmış uçakla kişisel ve devlete ait işlerin birlikte görüldüğü bir seyahat, hele de kişisel işler, devlet işlerinden daha fazla yer almışsa, profesyonellikten son derece uzak ve son derece münasebetsiz’’.

Federal Seyahat Yönetmeliğine aykırılığı inceleniyor

Bakanın bu iki seyahatinin, ABD’nin ‘federal seyahat yönetmeliği’ni ihlal edip etmediği yürütülen incelemeler sonunda ortaya çıkacak. Federal Seyahat Yönetmeliğine göre bakanlar, eğer sadece, yerine getirilmesi gerekli devlet görevi için gidilecek yere bulunulacak faaliyetin başlamasından 24 saat öncesine ve 24 saat sonrasına kadar ticari uçuş yoksa (acil durumlarda bu 24 saat kuralı geçerli değil) uçak kiralayabiliyor.  Politico’nun araştırması, Bakanın her iki seyahat gününde de gittiği her iki noktaya da çok sayıda ticari uçuş olduğunu ve ticari uçakla gidebileceğini de belirledi.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz