Skip to content
Menu

ABD’de yıllardır aradığınız eski bir kitabı nasıl bulabilirsiniz?

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ekim 2017)

Yıllar önce okuyup da tekrar edinmek istediğiniz, yıllardır aradığınız veya bugün haberdar olduğunuz eski bir kitabı, genellikle yeni ve popüler kitapları satan Barnes and Nobel gibi kitapçılarda bulmanız zor. Kentinizde Strands gibi büyük ikinci el kitapçıları da yok. Ama yılmayın. Aradığınız eski kitapları bulmak sandığınız kadar zor değil.

Bunun en etkili yollarından biri sizi, internette, ülke genelindeki binlerce sahafa bağlayan bir konsorsiyum olan Abebooks platformu. Berkeley merkezli kitap arama motoru ‘Bookfinder.com’ da oldukça kullanışlı bir başka platform.

Online dükkan sayısı her gün artan bireysel sahaflar da bir başka alternatif. Portland merkezli Powells veya sadece marjinal hareketler tarihi ve emek konularındaki nadir kitaplara yoğunlaşan San Francisco merkezli Bolerium Books bunların en tipik örnekleri arasında.

Eğer internet üzerinden de bulamadıysanız, mahallenizin halk kütüphanesinin de eski kitapları bulmakta çok yararlı bir yol olduğunu unutmayın. Eğer mahalle kütüphanenizde aradığınız kitap yoksa, kütüphane görevlisine, bu kitabın ülkenin hangi halk kütüphanelerinde bulunduğunu sorabilirsiniz. Ülke genelini kapsayan yaygın veri ağları sayesinde kütüphaneciler bir kitabın en yakındaki yerini kolaylık tespit edebiliyor. Kitabın tam adını hatırlamıyorsanız bile, aklınızda kalan bilgiler üzerinden bile aradığınız kitabı bulmanıza yardımcı oluyorlar.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

ABD’de yılın kitapları listesi bize ne anlatıyor?