Skip to content
Menu

Futbolun dünyadaki en önemli ülkesi; Pakistan

AMERİKA BÜLTENİ (17 Haziran 2018)

Rusya’da devam eden 2018 Dünya Kupasını hangi ülkenin kazanacağı henüz belli değil. Ancak turnuvanın ne ev sahibi ne de katılımcısı olmadığı halde şimdiden kazananı olan bir ülke var; Pakistan.

‘Bir kriket ülkesinin futbol ile ne işi olur’ demeyin. 2018 Dünya Kupası resmi futbol topu Telstar 18, Pakistan’da üretildi.

Ancak Pakistan’ın futboldaki ağırlığı bu turnuvayla sınırlı değil. Dünyadaki futbol toplarının dörtte üçü bu ülkede üretiliyor. Özellikle de Hindistan sınırındaki Siyalkut (Sialkot) kenti, ‘topun dünyadaki başkenti’ adeta. Bu şehirde her yıl, önemli bir kısmı tamamen elde dikilen yüksek kaliteli 10 milyondan fazla futbol topu üretiliyor. Siyalkut kenti tek başına dünya futbol toplarının nerdeyse yarısının üretildiği yer.

Siyalkut’ta futbol topunun öyküsü, Hindistan’ın İngiliz kolonisi olduğu 1889’de bir İngiliz çavuşun patlayan futbol topunu yerel bir eyerciden tamir etmesini istemesiyle başladı. Ustanın yaptığı tamiri çok beğenen askerler yeni toplar da yaptırmak isteyince futbol topu imalatı da başladı. 1,5 milyon nüfuslu kentte şu anda 100’den fazla fabrika ve 1000’den fazla dikimevi ile dev bir endüstriye dönüşmüş durumda.

Pakistan’ın ulusal şairi Muhammed İkbal’in doğum yeri olan Siyalkut, ülkenin radikalizm, terör gibi sorunlarından uzak bir ticaret kenti. Örneğin bu şehirde bulunan Forward Sports Factory, Adidas’ın futbol toplarının neredeyse tamamının üretildiği fabrika. Fabrikada günde 18 bin futbol topu üretiliyor. Fabrikanın müşterileri arasında Alman ligi Bundesliga, Amerikan ligi MLS ve UEFA Şampiyonlar Ligi de var.

Siyalkut kentindeki ‘futbol’ endüstrisinin baş rakibi ise, Pakistan’ın en önemli dış müttefiki olan Çin. Özellikle 2014 Dünya Kupası turnuvasında kullanılan futbol toplarının Çin’de imal edilmesinden psikolojik olarak çok etkilenmişler. İşin ironik tarafı, Pakistan futbol endüstrisinin de üretimde kullandığı bütün hammadeyi, Pakistan içinden almak yerine, daha ucuza geldiği için Çin’den ithal etmesi…

Çin’den sonra Vietnam ve Hindistan’ın da futbol topu üretiminde atağa geçmesiyle, Pakistan’ın pazardaki payında düşüş yaşanıyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz