Skip to content
Menu

Arjantin’in dünyaca ünlü futbol rekabeti milli bir utanca dönüştü

AMERİKA BÜLTENİ (27 Kasım 2018)

River Plate ve Boca Juniors  futbol takımlarının ezeli rekabeti, Arjantin’in ve Arjantin futbolunun dünyadaki en popüler yüzlerinden birini oluşturuyor. Ancak, iki takım arasındaki rekabetin geldiği fanatizm boyutu, artık bir övünme olmaktan bir ulusal utanca dönüşmüş durumda. 

Cumartesi günü iki kulüp, ‘finallerin finali’ olarak nitelendirilen ‘Güney Amerika Libertadores Kupası’ finalinin rövanş maçında bir kez daha karşı karşıya geldi. İlk maç 2-2 sona ermişti. Bu tarihi maç öncesi heyecan heyecan dalgası bütün ülkeyi sardı. Öyle ki ülkenin sağlık yetkilileri, sağlık problemleri olanların maçtan önce mutlaka doktor muayenesinden geçmelerini tavsiye etmek zorunda kaldı. Maçı sunacak AM550 Colonia radyosu, kalp problemi olan taraftarlar için maç boyunca zen müziği eşliğinde maçı sunacağını açıkladı. 

Ancak Buenos Aires, daha maç başlamadan savaş alanına döndü. Boca Juniors takımının oyuncularını taşıyan otobüs, River Plate taraftarlarının taşlı ve sert cisimli saldırılarına uğradı. Taraftarları dağıtmak isteyen polisin sıktığı biber gazları ise futbolcuları da etkiledi. 

Otobüs şoförünün de gelen bir cisimle yaralandığını gören takımın kulüp başkan yardımcısının hemen direksiyona geçerek otobüsü kızgın taraftarların arasından uzaklaştırmayı başarması, çok daha trajik gelişmeleri engelledi. 

Bu şiddet dalgası üzerine maç iptal edilerek Pazar gününe ertelendi. Ancak Buenos Aires sokaklarında Pazar günü de olaylar vardı. Polis ile iki takımın taraftarlarının kentin değişik bölgelerindeki çatışmaları üzerine maç bir kez daha ertelendi.  

Güney Amerika Futbol Federasyonu (Conmebol), Salı günü yapacağı toplantıda 2-2’nin rövanşının hangi gün hangi şartlarda yapılacağına karar verecek. 

Arjantin Futbol Federasyonu, içindeki yolsuzlukları unutturmak ve yeni bir başlangıç yapmak için, ülkenin iki büyük tamınının finale kaldığı Güney Amerika’nın bu en büyük kupasını önemli bir fırsat olarak görüyordu. Maçın önemli bir gelir kaynağı olması ve böylece Avrupa futboluyla rekabet edebilecek bir futbol ortamı yaratmak da bir başka amaçtı. Ancak, fanatizm, Arjantin’e büyük bir sportif aşağılanma maliyeti çıkardı. 

Boca kulüp başkanı Daniel Angelici, ‘’Arjantin için utanç günü. Arjantin futbolu için muhteşem bir festival olması gerekiyordu. Ancak holiganlar yüzünden Arjantin’in ve dünya futbolunun beklediği bugün mahvoldu’’ diye konuştu. Arjantin’in futbol efsanelerinden Gabriel Batistuta da, Twitter’dan, ‘’Bütün dünyanın gözleri önünde çok önemli bir fırsatın daha kaçırılmasını seyretmek utanç verici’’ diye yazdı. 

Olayları Arjantin açısından daha da kötü hale getiren ise bu hafta aralarında Donald Trump, Xi Jinping, Emmanuel Macron, Angela Merkel gibi liderlerinde olduğu bir çok ülke yöneticisinin G-20 zirvesi için Buenos Aires’e gelecek olması. 

Arjantin halen çok büyük bir ekonomik krizin pençesinde. IMF, Haziran ayında ülkeye 50 milyar dolar kredi vererek, borç yükümlülüklerini yerine getirmesine, enflasyonla ve bütçe açığıyla mücadelesine yardım etti. İki ay sonra Ağustos ayında La Nacion gazetesi, son 10 yılda politikacıların elde ettiği yüz milyonlarca dolarlık rüşvetlere ilişkin ülkeyi sarsan bir haber yayınladı. 

Futbol ise, bu karamsar manzarada yurttaşlara bir parça keyif veren şey olmak bir yana en önemli stres kaynaklarından birine dönüştü. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz