Skip to content
Menu

California, yetişkin kaçak göçmenlere sağlık sigortası sağlayan ilk eyalet oldu

California eyaletinin resmi bayrağı.

AMERİKA BÜLTENİ (10 Temmuz 2019)

California, ABD’de vizesiz olarak bulunan 18 yaş üstü göçmenlere de sosyal güvenlik sisteminden yararlanma hakkı getiren ilk eyalet oldu. 

Eyalet Valisi Gavin Newsom’un Salı günü imzaladığı yeni yasa, 25 yaş ve altındaki vizesiz göçmenler, düşük gelire sahip olmaları halinde eyaletin Medicaid programına başvurabilecek. 

California’da benzer durumdaki 18 yaş altı çocuklar, 2016’dan beri Medicaid sağlık yardımı programından yararlanabiliyordu.  

Eyalet yetkililerinin tahminlerine göre yeni yasal düzenlemeden 18-25 yaş arasındaki yaklaşık 90 bin kişi yararlanacak. Yasanın getirdiği tek şart 25 yaş ve daha genç olmak değil, düşük gelirli olmak da gerekiyor. 

Ülkede yasal izinle bulunmayan göçmenlerin de sağlık yardımı programlarından yararlanması konusu, ABD iç politikasının tartışmalı konularından biri. Halen Demokrat Partide başkan adaylığı mücadelesi veren 20’den fazla ismin nerdeyse tamamı da ülkede yasal şekilde bulunmuyorsa bile ihtiyacı olan herkesin sağlık yardımı programlarından yararlanabilmesi yönünde. 

‘’Eğer herkesin sağlık sigortası olması gerektiğine inanıyorsanız, herkesin sağlık sigortası olması gerektiğine inanıyorsunuz demektir’’ diyerek ekledi; ‘’Mesele sağlık sigortasına geldiğinde biz, ülkedeki en Trumpsız eyaletiz’’.