Skip to content
Menu

Colorado Eyalet Mahkemesi Trump’ın aday olamayacağına hükmetti

AMERİKA BÜLTENİ (19 Aralık 2023)

Colorado Eyalet Yüksek Mahkemesi, Donald Trump’ın Colorado eyaletindeki hiçbir oy pusulasında aday olamayacağına hükmetti. 2024 Başkanlık Seçimi öncesi gelen bu karar mahkemede 3’e karşı 4 oyla alındı. 

Mahkeme, çok nadir bu kararı, ABD Anayasasının 14’ncü tahsis maddesinin (14th Amendment) üçüncü fıkrasına dayandırdı. Söz konusu Anayasa maddesi, ABD Kongresi, ordusu, eyalet veya federal kamu kurumlarında yeminle görev yapmış olup da yeminine aykırı olarak isyan veya düşmana somut yardımda bulunmuş kişilerin, aday olamayacağını düzenliyor. Yüksek Mahkeme, Trump’ın 6 Ocak günü, seçim sonucunu onaylama oturumunu taraftarlarına bastırarak Kongre’nin seçimi onaylamasını engelleme girişimini, seçimde aday olma ehliyetini kaybettirici olarak değerlendirdi. 

Trump temyize gidiyor

Trump’ın kampanyasından yapılan ilk açıklamada, karara evet oyu veren mahkeme üyelerinin tamamının Demokrat Partili Valiler tarafından mahkemeye seçilmiş isimler olduğu ve Joe Biden adına siyasi bir engelleme çabası olarak değerlendirildi. Açıklamada, eyalet mahkemesinin ‘demokrasi karşıtı’ kararının ABD Yüksek Mahkemesi nezdinde temyiz edecekleri belirtilerek, Fedral Yüksek Mahkemenin, eyalet mahkemesinin kararını bozacağına inandıkları kaydedildi. 

Son sözü ABD Yüksek Mahkemesi söyleyecek

Eyalet Yüksek Mahkemesinin kararı bir anayasa maddesine dayandığı için bu konuda son sözü ABD Yüksek Mahkemesi söyleyecek. Mahkemede, üçü Trump tarafından seçilmek üzere Cumhuriyetçi başkanlar tarafından seçilmiş 6 üyeye karşın Demokrat başkanlar döneminde seçilmiş 3 üye bulunuyor. 

Colorado’yu 2020’de Biden farklı kazanmıştı 

Colorado eyaletinde 2020 başkanlık seçimini yüzde 13 farkla Joe Biden kazanmıştı. Colorado eyaleti, Trump’ın seçimi kazanması için mutlaka kazanması gereken bir eyalet değil. Ancak, bu kararın zincirleme şekilde diğer eyaletlere de sıçraması halinde, Trump’ın adaylığı etrafındaki tartışma da adaylık yolundaki engeller de büyüyecek. 

Birçok eyalette, Trump’ın 14 maddenin 3’ncü fıkrasına göre aday olamayacağı iddiası ile açılmış davalar ise sürüyor.