Skip to content
Menu

iPhone talebindeki düşüş sonun başlangıcı mı? Apple, pazarını kime kaybediyor?

rek-apple-phoneAMERİKA BÜLTENİ (14 Ocak 2013)

Wall Street Journal gazetesinin, Apple’ın iPhone 5’e talepte büyük düşüş yayşanması üzerine, iPhone5 yedek parça siparişlerini kestiği haberi, gözleri geçtiğimiz 10 yılın fenomen şirketi Apple’a çevirdi. Aslında WSJ’den önce Japon Nikkei de, Apple’ın iPhone 5 ekranı siparişini yılın ilk çeyreğinde yarı yarıya kestiğini haberleştirmişti.

Öte yandan Apple’ın hisse senetleri de Eylül ayındaki 705 dolardan 500 doların altına geriledi. WSJ haberi de Apple’ın pazarı hızlı şekilde Samsung’a kaybetmekte olduğu iddialarını pekiştirdi. Android temelli Samsung Galaxy serisi telefonları yakın zaman önce iPhone geçerek dünyanın en popüler akıllı telefonu olmuştu. 2011 yılının ilk 3 çeyreğinde dünyadaki akıllı telefon satışının yüzde 23’ünü tek başına gerçekleştiren Apple, 2012’nin aynı döneminde yüzde 14.6’ya geriledi. Sektör analistleri Çin’in Huawei firması gibi yeni rakiplerin çok daha ucuz akıllı telefonları sebebiyle Apple’ın pazar payındaki gerilemenin daha da artacağı düşüncesinde.

Bazı analistler ise Apple’ın geriye düşeceği düşüncesi için çok erken olduğunu belirterek, bu ay sonunda açıklanacak 2012 satış rakamlarının beklenmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak bütün analistlerin üzerinde müttefik olduğu bir konu var: Yakın zaman öncesine kadar Apple’ın domine ettiği akıllı telefon pazarı sadece son birkaç ayda ilk defa bu oranda rakabete sahne oluyor. Peki Apple, Samsung ile rekabet edebilmek için ürünlerinin fiyatını düşürerek diğer telefonların fiyatıyla aynı seviyeye getirir mi? Birçok analiste göre bu bir tür ‘marka intiharı’ olacak. Bu noktada Apple daha önce de yüzleştiği varoluşsal soruyla yüzyüze: Acaba Steve Jobs sonrası Apple, yeni bir paradigma değiştirecek ürün çıkararak rüzgarını sürdürebilecek mi?