Skip to content
Menu

New York’un 400 yıllık tarihinde ilk kez hayat duracak

Amerika Bülteni

Irene Kasırgası, tarihi bir ilke neden oluyor. 11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği gün bile toplu taşım sistemini ve etkinliklerini tamamen durdurmayan New York’ta Irene Kasırgası sebebiyle Cumartesi öğleden itibaren bütün otobüs, tren, vapur, metro ve uçak seferleri duracak. New York Belediye Başkanı Bloomberg, şehrin su seviyesine yakın semtlerinden 250 bin kişiye, zorunlu tahliye talimatı verdi. Şehirde tehlikeli bölgelerdeki hastane ve huzurevlerinde kalan hasta ve yaşlıların tahliyesine de başlandı.

ABD Başkanı Barack Obama da Cuma günü akşam saatlerinde şehirde federal olağanüstü hal ilan etti.

Bloomberg, Cuma akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, ‘’Uzman olmaya gerek yok, kasırganın fotoğraflarına bakan herkes, ne kadar büyük ve ne kadar kendine has bir kasırga olduğunu rahatlıkla görebilir.  Ve bu canavar kasırga hızla bize doğru geliyor. Bu çok ciddi. Kesinlikle kasırgaya dışarıda yakalanmayın. Kasırganın merkezi gelince içeri girerim diye düşünmeyin’’ dedi.

New York’un tarihinde hiçbir zaman ‘zorunlu tahliye’ yapmadıklarını söyleyen Bloomberg, Battery Park, Coney Island, Rockaway gibi bölgelerde yaşayanların en geç Cumartesi 17:00’e kadar bölgeyi terketmelerini istedi. ‘’Kapı kapı dolaşıp evleri kontrol edecek insan gücüne sahip değiliz’’ diye konuşan Bloomberg, ‘’Tahliye talimatını gözardı edenler ölebilir’’ uayrısı yaptı.

Şehirde, hayvanat bahçesinden, plajlara, tüm alışveriş merkezlerinden, sokak pazarlarına, konserlerden Broadway şovlarına, spor karşılaşmalarından, inşaat faaliyetlerine kadar bütün etkinlikler iptal edildi.