Skip to content
Menu

Irene Kasırgası New York’un kapısında

(Son gelişmeleri haberin altındaki güncellemelerden takip edebilirsiniz)

Cumartesi gecesi hala kategori 1 seviyesinde kasırga olarak kalmaya devam eden Irene Kasırgasının gözü, sabah 09:00 civarında New York’a ulaşacak. ABD Meteoroloji Dairesine verilerine göre Irene Kasırgasının merkezi, yerel saatle Cumartesi saat 21:00 itibarı ile Delaware eyaletinin Dover şehrinin 150 mil kadar güneyinde. Kasırga saatte 16 kilometre kuzeye kayıyor. Kasırganın merkezindeki rüzgarın esme şiddeti ise saatte 130 kilometre.

 New York’ta fırtına öncesi sessizlik

’24 saat uyumayan şehir’ olarak ünlenen New York tarihi  bir sessizlik yaşıyor. Merkezinde 9 milyon, banliyö ve çevre belediyeleri de dahil metropolitan bölgesinde 29 milyon kişinin yaşadığı New York’ta sessizliği bozan tek şey ise, Irene Kasırgasının habercisi olan yağmur…

Şehirde öğle saatlerinden itibaren bütün toplu taşım sistemi dururken, şehrin üçü uluslararası 5 havaalanı da kapandı. Manhattan sokaklarında artık, son dakika hazırlıklarını yapmaya çalışan birkaç New Yorklu ile, Valilik tarafından görevlendirilen ordu mensupları ve polis var. Bütün şehir nefesini tutmuş Irene Kasırgasının gözünün şehre ulaşacağı anı bekliyor. Yetkililer, Irene Kasırgasının mevcut rotasını değiştirmemesi halinde saatte 135 kilometre hızla esen rüzgar getireceğini, bunun da gökdelenlerin camlarını kırmaya yetecek şiddette olduğu uyarısında bulunuyor.

New York Belediye Başkanı Bloomberg, dün New York tarihinde ilk kez şehrin bir bölümünü zorunlu tahliye kararı vermişti. Yaklaşık 350 bin New Yorklu, bu geceyi ve yarın geceyi evlerinde geçiremiyecek. ABD’nin en büyük toplu taşım sistemi olan New York metrosu ise yine tarihinde ilk kez tamamen durdu. Metro ve otobüslerin yeniden ne zaman çalışacağı ise net değil.

Şehre enerji sağlayan ConEdison şirketi ise ABD genelindeki tesislerinden yüzlere işçisini, New York’ta acil durumlara müdahale etmek için şehre taşıdı. ConEd ayrıca, New Yorkla özdeşleşen buhar sistemini de, su ile temas ettiğinde infilak etmemesi için tamamen kapattı. Buhar sistemi özellikle gökdelenlerin klima ve enerji ihtiyacını karşılıyor. Irene Kasırgası halihazırda güzergahındaki 1 milyon ev ve işyerini elektriksiz bırakmış durumda.

Kasırga, çok sayıda hortum oluşturuyor

Öte yandan Irene Kasırgası güzergahında çok sayıda hortum oluşmasına neden olarak da verdiği zararı artırıyor. Kasırgada şu ana kadar ölen sayısı 9. Öte yandan, akşam saat 22:00 sıralarında New York’un Bronx bölgesinde potansiyel tornado alarmı verildi.

CUMARTESİ 23:30 Bloomberg: New York’ta tahliye zamanı geçti, artık herkes kapalı yerlerde kalsın

 PAZAR 05:55 CNN, Doğu yakasında an itibarı ile 3 milyon ev ve işyeri elektriksiz olduğunu belirtiyor. Bu sayının New York’ta rüzgarın şiddetlenmesiyle çok daha artacağı uyarısı yapılıyor.

PAZAR 05:57 Ulusal Meteoroloji Dairesi, Long Island için tornado alarmı verdi.

PAZAR 05:58 Maryland eyaletinde bulunan Calvert Cliffs Nükleer Sanatrali otomatik olarak kapandı. Santral yönetimi, ‘herhangi bir tehlike bulunmadığını’ açıkladı.

PAZAR 06:00 New Jersey’de PSE&G abonesi 166 bin ev ve işyerinin elektrikleri kesildi.

PAZAR 06:03 Long Island Nassau County’de polis artık sadece hayati tehlike durumlarınd ayardım çağrılarına cevap verecek

PAZAR 06:10 Irene Kasırgasının merkezi, North Carolina’dan sonra ikinci kez az önce New Jersey Little Egg Inlet bölgesinde karaya vurdu. Kasırga, New York şehir merkezinin göüneydoğu bölgelerinin üzerinden geçecek. Şehrin 5 bölgesi de etkielenecek.

PAZAR 06:27 Irene, Katregori 1 seviyesinde kasırga olarak kalmaya devam ediyor. New York’a kasırga olarak vuracak. Şu an Merkezindeki rüzgarın hızı saatte 120-130 kilometre arası. Saatte 18 kilometre  kuzeye doğru kayıyor. Şu ana kadar ölü sayısı 10.

PAZAR 07:56 New York limanında sular 1metreden fazla yükselmiş durumda. Şu anda JFK Havalanında rüzgarın şiddeti yaklaşık 95 kilometre.

PAZAR 07:59 New York’ta hortum(tornado) alarmı saat 11:00’e kadar geçerli. Yetkililer, şehir çevresinde hortumlar oluşabileceği uyarısı yapıyor.

PAZAR 08:03  New York ve New Jersey’de çok sayıda ağaç devriliyor. Yetkililer, insanların dışarıda bulunmasının tehlikeli olabileceğini belirtiyor.

PAZAR 08:43 New York nehirlerinde su  seviyesi yükseliyor. Hudson River suları Meatpacking bölgesine taşmaya başladı. Seaport ve Battery Park çevresinde de nehir suları bazı sokak aralarına doluyor.

PAZAR 13:13 Irene Kasırgası New York’u terketti, artık tropik fırtına şiddetinde Rhode Island’a doğru hareket ediyor.

PAZAR 13:15 New York’ta maddi hasar var ancak korkulan olmadı. Şehirde yavaş yavaş güneş açıyor.

FOTOĞRAFLARLA IRENE KASIRGASI