Skip to content
Menu

Obama’dan zengine 1,5 trilyon $’lık paket: ‘’Sınıf savaşı değil, matematik!’’

Obama yönetimi, ATT&T'ye 'dur' dedi.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Eylül 2011 – 11:43)

ABD Başkanı Barack Obama, Pazartesi sabahı Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında ülkenin en zengin kesimi ile büyük şirketlere 1,5 trilyon dolarlık yeni vergi paketi açıkladı. Obama’nın yeni paketi, ABD’nin borcunu gelecek 10 yılda 3 trilyon dolar azaltma planı kapsamında gündeme geldi. Obama, Rose Garden’daki açıklamasında, ‘’Herkes bu yükün altına adil şekilde girmeli’’ diye konuşurken, yeni planın, geçtiğimiz günlerde açıkladığı 447 milyar dolarlık istihdam yaratma planının kaynak sorununu da çözeceğini vurguladı.

Kongre’de kurulan Süper Komite’ye sunulacak bütçe kesintileri, 1,5 trilyon dolarlık vergi artırımı, Irak ve Afganistan savaşarının kesintisinden 1,1 trilyon dolar ve Medicare ve Medicaid gibi programlardan yapılacak 580 milyar dolarlık indirim, faiz maliyetlerinden yapılacak 430 milyar dolarlık kesintiyi içeriyor.

‘’Zengini kayıran her yasayı veto ederim’’

Temsilciler Meclisi Başkanının Kongre’ye sunduğu ve sadece kamusal harcamaların kesintisinden oluşan öneriyi de eleştiren Obama, ‘’Bu yaklaşım ülkenin eğitim, sağlık ve araştırma uygulamalarını tehdit eder’’ diyerek, Kongre’den önüne gelen ve super zenginlere vergi artırımı içermeyen her paketi veto edeceğini ilan etti. Cumhuriyetçiler ise zenginlere vergi artırımının istihdamı öldüreceğini savunuyor. Cumhuriyetçi Partinin önde gelen isimlerinden Kentucky Senatörü Mitch McConnell de Obama’nın ‘zengine vergi’ dayatmasını, ‘’Ancak güzel olan şu ki, Süper Komite, bu işi Beyaz Saray’dan daha ciddi yaklaşıyor’’ diye eleştirdi. Obama gazetecilerin Cumhuriyetçilerin eleştirilerini hatırlatması üzerine de, ‘’Bu vergi artırımı planı, sınıf çatışması, zenginlere düşmanlık değil, matematik’’ dedi.

Obama’nın teklifi bu Kongre’den zor geçer, ama…!

Siyasi gözlemciler Obama’nın 1,5 trilyon dolarlık vergi artırımının Cumhuriyetçilerin yönetimindeki Kongre’den geçmesinin ‘’imkansız yakın’’ zorluğuna dikkat çekiyor. Ancak Amerikan halkının bu planı destekleyeceğini bilen Obama, 2012 seçimi öncesi halk desteği baskısıyla yasayı geçirmeyi deniyor. Geçmezse, 2012 seçim kampanyasında kullanabileceği elverişli bir malzeme daha oluşacak.