Skip to content
Menu

Dikkat! Her 6 cep telefonundan birinin göremediğimiz kirli bir sırrı var

AMERIKA BULTENİ (16 Ekim 2011)

İngiltere’de Küresel El Yıkama Günü çerçevesinde yayınlanan bir araştırmaya elimizden düşürmediğimiz aletlerin bizim dışımızda başka canlıların da favorisi olduğunu ortaya çıkardı. Londra Üniversitesinden uzmanların İngiltere’nin 12 şehrinde 390 ayrı cep telefonu üzerinde yaptığı araştırmaya göre her 6 cep telefonundan biri kolisi basili bakterisi taşıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 95’i sabun olan her yerde ellerini sabunla yıkadıklarını söylemelerine rağmen, kullanıcıların yüzde 82’sinin ellerinde ve telefonların yüzde 92’sinden çeşitli zararlı bakterilere rastlandı. Ellerin yüzde 16’sında ve telefonların yüzde 16’sında ise ‘’E.coli’’ olarak adlandırılan ve insna dışkısal koli basiline rastlandı.

Dışkısal bakteriler özellikle tuvaletlerde ellere bulaşıyor. Birçok kişi ise tuvalette de cep telefonu kullanabiliyor. Dışkısal bakterilerin ellerde ve yüzeylerde saatlerce yaşayabildiğine dikkat çeken uzmanlar, kapı kolunu tutulduğunda, gıda ya da cep telefonuna dokunulduğunda bu bakterilerin kolayca transfer olabildiğine vurgu yapıyor. Kolisi basili insan bedenine girdiğinde ise ishal, bulantı, kusma, ve mide ağrılarına neden oluyor.

İşte sağlıklı el yıkamanın ölçüleri:

–       Özellikle tuvalet kullandıktan sonra ellerinizi sabunla yıkamak için yeterli süre ayırın. En azından ‘Happy Birthday’’ şarkısını iki defa söyleyecek kadar bir süre olmalı.

–       Ellerinizi yıkarken, mücevher ve takılarınızı da oynatıp altlarını yıkanmasını sağlayın.

–       Parmaklarınızla diğer parmak aralarını da yıkayın.

–       Su ve sabun kullanın