Skip to content
Menu

New York’ta dev vergi reformu; Yüzde 99’un vergisi düşüyor, yüzde 1’in artıyor

Vali Cuomo, tasarıyı Senato lideri Skelos (sağda) ve Meclis Başkanı Silver (solda) ile birlikte açıkladı.

AMERİKA BÜLTENİ (7 Aralık 2011)

Wall Street’i işgal et hareketinin meşhur ettiği ‘’yüzde 99’’ nihayet iyi bir haber aldı. New York eyalet valisi Andrew Cuomo, eyaletin yüzde 99’unun vergisini düşüren, süper zengin yüzde 1’lik kesimin ise vergisini artıran planını eyalet kongresine sundu. Eyalet Kongresinin her iki kanadındaki her iki partinin de desteklediği planın bu hafta yasalaşması bekleniyor.

Vali Cuomo, Eyalet Senatosunun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri senatör Dean Skelos ve eyalet Temsilciler Meclisi başkanı Sheldon Silver ile beraber düzenlediği basın toplantısında, yeni planın eyalet ekonomisini canlandıracağını ve eyalet bütçesindeki açığı da gelecek yıl sonunda 3.5 milyar dolar kapatacağını açıkladı. Demokrat Partili Vali, alt ve orta gelir seviyesindeki New Yorkluların 58 yıldır en düşük vergi oranlarına kavuşacaklarını söyledi.

Yasa Tasarısına göre yıllık geliri 40.000 dolar ile 150.000 dolar arasında olan New Yorkluların ödediği gelir vergisi, yüzde 6.85’den yüzde 6.45’e gerileyecek. 150.000 dolar ile 300.000 dolar arasında gelire sahip olanların vergisi ise yüzde 6.85’ten yüzde 6.65’e indirilecek.

Öte yandan yıllık geliri 2 milyon dolardan fazla olan New Yorkluların ödediği ve ‘milyoner vergisi’ olarak adlandırılan yüzde 8.97’lik oranın süresi bu yıl sonunda sona eriyordu. Milyonlerin vergisi de Ocak ayında itibaren yüzde 6.85 olacaktı. Ancak yeni yasa ile milyonerlerin vergisi yüzde 8.82’ye indirilerek yine özel oranda tutulacak. Bu oranın eyalet bütçesine getirisi ise 1.9 milyar dolar olacak. Başta New York’un milyarder belediye başkanı Bloomberg olmak üzere bazı çevreler yeni vergi planını eleştiriyor ve Cuomo’nun ‘vergi artırmayacağı’ yönünde seçim kampanyası vaadini çiğnediğini iddia ediyorlar.