Skip to content
Menu

AP’den şok haber: New York polisi Müslüman öğrenci takibinde sınır tanımamış

AMERİKA BÜLTENİ

(18 Şubat 2012 – 22:50)

New York polisinin müslüman üniversite öğrencilerini bilinenden bile daha çok daha geniş ölçekli bir takibe aldığı ortaya çıktı. Associated Press haber ajansının haberine göre New York Polis Teşkilatı (NYPD), sadece New York’taki değil Yale ve University of Pennsylvania gibi bazı Ivy League üniversitelerdeki Müslüman öğrencileri de takip etmiş.

NYPD, New York şehrine 300 mil (482 km) uzaklıktaki Buffalo şehrindeki yerel yöneticilerle profesörler hakkında görüşürken, sivil polisler raftinge katılan Müslüman öğrencilerin isimlerini ve günde kaç defa namaz kıldıklarını bile fişlemiş.

NYPD dedektifleri, Müslüman öğrenci web sitelerini de yakın takibe almışlar. Profesörler ve öğrenciler her hangi birşeyle suçlanmamış ama NYPD’nin bir numarası Ray Kelly’e sunulan rutin raporlarda isimleri yer almış.

NYPD: ”Bu takip sayesinde 12 terör zanlısı yakalandı”

AP Haber ajansının konuyu sorduğu NYPD sözcüsü Paul Browne, bugüne kadar Müslüman öğrenci dernekleri (MSA) ile irtibatlı 12 kişinin tutuklandığı ya da hüküm giydiğini hatırlatarak savundu. Son olarak bu ay Jesse Morton adında Müslüman olduğunu iddia edilen bir öğrenci, çizgi film ‘South Park’ın yaratıcılarını internet üzerinden tehdit ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Browne, NYPD’nin herkese açık dernek web sitelerini ise sadece 2006 ve 2007 yıllarında incelediğini kaydetti.

Müslüman öğrenciler: Sivil haklar ihlali var

AP’ye konuşan Syracuse Müslüman Öğrenciler Birliği sözcüsü Tanweer Haq ise, NYPD’nin sivil hakları ihlali suçu işlediğini savunarak, ‘’Kimse FBI’ın NYPD’nin ya da bir başkasının listesinde olmak istemez. Müslüman öğrenciler de kendi hayatlarını kendi mahremiyetlerini yaşamak ve herkesin istifade ettiği özgürlük ve fırsatlara sahip olmak istiyor’’ diye konuştu.

AP geçtiğimiz aylarda da NYPD’nin CIA’nın yardımıyla, Müslümanları alışveriş yaptıkları, ibadet ettikleri ve yemek yedikleri yerlerde takip eden bir çalışma grubu kurduğunu ortaya çıkarmıştı. NYPD’nin, Müslüman öğrenci derneklerine de öğrenci kılığında gizli polisler yerleştirerek takip ettiği belgelenmişti.

Bloomberg ve Kelly’nin başını ağrıtacak belgeler var

AP’nin daha önce ortaya çıkardığı belgelere karşı New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve Emniyet Müdürü Ray Kelly, polisin sadece şüpheli kriminal aktiviteleri takip ettiğini savunmuşlardı. Ancak AP’nın son belgeleri, takip edilen öğrenci ve profesörlerin hiçbirinin yasadışı ya da yanlış bir iş içinde olmadığını gösteriyor. Öğrenci ve profesörler sadece Müslüman oldukları için otomatik olarak takip altına alınmışlar.

NYPD Raporu: ‘’Öğrenciler 4 kez namaz kıldı ve İslamdan konuştu’’

AP’nin ortaya çıkardığı raporlardan biri, 21 Nisan 2008’de New York City College’dan 18 Müslüman öğrenci eyaletin yukarı kesimlerindeki bir nehre düzenlediği rafting gezisine ait. Geziye katılan gizli polis katılan öğrencilerin isimlerini tek tek tespit etmiş. Raporda şu tespitler yer alıyor:

‘’Rafting yapmaya ek olarak grup günde en az 4 kez ibadet etti. Konuşmaların çoğu İslam’ın doğaya verdiği önem ve doğal bir din olduğu üzerineydi’’

Söz konusu geziye katılan öğrencilerden Jawad Resul, AP’ye yaptığı açıklamada adının bu geziden dolayı polis raporuna girmesinden şok olduğunu söyledi ve ekledi: ‘’bu beni artık sürekli etrafıma bakmaya zorluyor’’.

Ancak, gezisinin organizatörü olduğu rapora yansıyan öğrenci Ali Ahmed, NYPD’nin endişesini anlaadığını söyleyerek, ‘’İşlerini yaptıkları için onları suçlayamam. Yanlış işler yapan Müslümanlar var ve maalesef hepimizin adını kötüye çıkarıyorlar’’ dedi.

City College: Haberimiz yok

New York şehir üniveristesi öğrencilerinin polis tarafından takip edilmesini eleştirerek, takipten üniversitenin haberinin olmadığını açıkladı:

‘’New York Şehir Üniversitesi herhangi bir öğrenci organizasyonunun fikirlerinden ya da inançlarından dolayı polis takibi altına alınmasını asla kabul edemez ve göz yumamaz. Spesifik bir delille kriminal bir suç alameti sunulmadığı sürece asla işbirliği yapmamız söz konusu olamaz’’

AP Ekim ayında yayınladığı haberde NYPD’nin New York şehrindeki City College, Brooklyn College, Baruch College, Hunter College, City College of New York, Queens College, La Guardia Community College ve St. John’s üniversitelerindeki Müslüman derneklerine sivil görevlilerini soktuğunu duyurmuştu. Ancak şimdi NYPD’nin takibinin şehir merkezindeki üniversitelerle sınırlı olmadığı ve nerdeyse bütün kuzeydoğu Amerika’ya yayıldığı ortaya çıktı. NYPD sözücüs Browne, takip ettikleri zanlı nereye giderse orda da takibe devam ettiklerini belirtiyor. NYPD, New Jersey’de Rutgers Üniversitesi kampüsünü takip için kampüs yakınlarında ev bile tutmuş. Bina sahibinin evdekilerin gizli kapaklı işlerinden şüphelenip polisleri terörist sanarak  911’i araması üzerine evden çıkılmış.

NYPD 500 kilometre öteye adam göndermiş

AP’nin ortaya çıkardığı dökümanlardan biri ise NYPD görevlilerinin, 2009’da New York şehir merkezine yaklaşık 500 kilometre uzaklıktaki Buffalo şehrine giderek Erie County Şerif Departmanı yöneticileri ile buradaki Somalili Müslümanların takibi konusunda toplantılar yaptığını gösteriyor. Şerif ofisi, New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) Buffalo kampüsündeki Somalili profesörler ve öğrencileri takibe almayı gündeme getirmiş. Browne, NYPD’nin bu teklifi kabul etmediğini belirtiyor.

22 Kasım 2006 tarihli “Weekly MSA Report (Haftalık MSA Raporu)” başlıklı belgede ise NYPD’nin siber istihbarat ünitesinin Müslüman öğrenci derneklerinin (MSA) ve üyelerinin web sitelerini, bloglarını günlük takip ettiği anlatılıyor. Bu ünitenin blog ve sitelerini takip ettiği öğrencilerin okuduğu üniversiteler ise şunlar:

Yale; Columbia; University of Pennsylvania; Syracuse; New York University; Clarkson University; Rutgers Üniversitesi Newark ve New Brunswick kampüsleri; State University of New York’un Buffalo, Albany, Stony Brook ve Potsdam kampüsleri; Queens College, Baruch College, Brooklyn College ve La Guardia Community College.

Öte yandan NYPD sözcüsü Browne, bütün bu web sitelerine yazı yazan ya da etkinliklere katılan öğrencilerin, isimlerinin terör listelerine girdiği yönünde bir endişe içine girmemelerini isteyerek, ‘’NYPD bu sitelerde sadece hakkında makul şüphelere sahip olduğumuz kişileri takip etmiştir’’ diyor.

Columbia Üniversitesi: Üniversitede çoğulculuğa müdahale endişe verici

Columbia Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi:

‘’Tıpkı New York şehrinin kendisi gibi Amerikan üniversiteleri de bütün yeryüzünde fikri, kültürel ve insani çoğulculuğa verdikleri değerle bilinir ve takdir edilir. Dolayısıyla en temel değerlerimiz olan akademik özgürlüğe ya da öğrenci mahremiyetine müdahale edilmesi anlamına gelecek herşeyden derin endişe duyarız’’

Müslüman öğrenciler: NYPD boşa zaman ve para harcıyor

Buffalo Üniversitesi öğrencisi Adeela Khan’ın, 9 Kasım 2006 günü Toronto’daki bir konferansa aldığı davet emailini email grubuna forward etmesi adının, Kelly’e sunulan haftalık rapora girmesine yetmiş. Khan, konferansın konuşmacılarının kim olduğuna bile bakmamış. Şimdi adının böyle bir raporda geçtiğini öğrendiği için endişeli olan Khan, ‘’bana sorarsanız çok ciddi bir kaynak israfı bu iş. Niye yaptıklarını anlıyorum ama beyhude. Hayatımda yanlış birşey yapmadım ki’’ diye konuşuyor.

Pennsylvania Üniversitesi MSA sözcüsü Danish Munir de aynı görüşte: ‘’Bu öğrencilerin hepsi iyi ailelerin çocukları. Tek istedikleri kaliteli bir hayata iyi bir kariyere ve iyi bir üniversite eğitimine sahip olmak. Beyhude bir ödenek israfi yapıyorlar’’