Skip to content
Menu

Bing’in Facebook ilhamli yeni tasarımı Google’ı tehdit eder mi?

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mayıs 2012)

Bir zamanlar bilgisayar denince ilk akla gelen Microsoft’un, günümüzde bilgisayar denince ilk akla gelen Google’a karşı yeni hamlesi sonuç verir mi? Microsoft, arama motoru Bing’in yeni tasarımıyla Google’a bir kez daha meydan okuyacak. Yeni tasarım, Facebook’tan esinlenerek daha kullanıcı dostu bir düzene sahip olarak geliştirildi.

Arama sonuçlarını 3 ayrı sütunda getiren Bing, soldaki ana sütunda asıl web sitesi sonuçlarını getirecek. Ortadaki ‘snapshot’ bölümü ise, aranan bilgi ile ilgili örneğin restoran ya da hotel karneleri hizmetlerine ulaşma imkanı sağlayacak. Bu iki sütuna ek olarak en sağdaki sütunda da aranan kelime ile ilgili Facebook ve diğer sosyal ağlarda yazılan son bilgilere ulaştıracak. (Bir örneğini haberin altında görebilirsiniz)

Bing ayrıca, Google Plus sonuçlarını kıyak yapıp üst sıralarda getiren Google’dan farklı bir felsefeye de sahip. Bing’in blogunda, ‘’Biz, işlerine kolayca yoğunlaşmanızı sağlayacak safi web sonuçlarını kullanıcıya taşımaktan onur duyuyoruz’’ denildi.

Peki bu yeni tasarım Google’cıları Google’dan koparmaya yetecek mi?

Bu yenilik tam zamanında gerçekleşiyor

Search Engine Land yazarı Danny Sullivan’a göre Google’ın kış aylarında uygulamaya soktuğu “Search Plus Your World” opsiyonu, Google arama motoru kullanıcılarını, çok fazla kişisel bilgi sergilediği ve arama sonucu listelerinde çok fazla  ‘’Google+ification’’ gerekçesiyle tepkilere neden oluyor.  Ve işte bu ortamda Google’ın eski temiz halini hatırlatan yeni dizaynıyla Bing çıktı. Üstelik yan tarafta gözünüze sokulmadan sosyal ağ sonuçları da tam isteyeceğiniz yerde.

Google kullanıcıları muhtemelen kalır, ama…

Digital Trends yazarı Molly McHugh ise, Google’ın muazzam kitlesel gücüne dikkat çekiyor. Yakın zamanda Yahoo’yu sollayarak dünyanın iki numaralı arama motoru olan Bing, hala dünyanın büyük bölümünün denemesine ihtiyacı olan bir motor. Daha öncekinden artık daha kolay olduğu söyleniyor. Bir arama motorunu başarılı kılmada en büyük engel, insanlardaki Google refleksini kırmak. Ancak yeni Bing denemeye değer gözüküyor ve belki az sayıda Google kullanıcısını da kendine çekebilir.

Bing, uzun süredir ilk defa temiz arama sonucu getiriyor

Mashable yazarı Lance Ulanoff, yeni Bing’in tam da reklamlarında belirttiği gibi çalıştığına dikkat çekiyor ve bunu sevindirici buluyor: Google, dünyayı, bilgi ve insanların rastgele harmanlanarak, zengin ve yararlı bir şekilde simultane olarak incelenebileceği  bir yer gibi görüyor. Bing çok daha yapısal bir dünya görüyor. Sosyal ve algoritmik arama sonuçları güvenle birbirinden ayrı tutuluyor. Bu yenilik ile, rakip arama motorlarının felsefeleri bugüne kadar olmadığı kadar net şekilde farklılık gösteriyor. Biraz sağlıklı rekabet de herkesin yararına…

İşte Bing’in yeni arama sonucu sayfa tasarımı: