Skip to content
Menu

The Atlantic: ‘Yunanistan, Obama’ya ABD Başkanlık seçimini kaybettirebilir’

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mayıs 2012)

Önce, Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras, sonra solcu Syriza Partisi lideri Alexis Tsipras hükümet kurmaya çalıştı ancak başarısız oldu. Ve şimdilerde sosyalist lider Evangelos Venizelos

Amerikalıların büyük bölümü bu Yunan politikacıların isimlerini duymuş bile değil. Ancak The Atlantic dergisi web sitesinin iddiasına göre bu Yunanlı liderler, Kasım ayında 4 yıllığına yeniden seçilme mücadelesi veren ABD Başkanı Barack Obama’nın kaderine etki edecek role sahipler.

Atlantic’ten Dominic Tierney, 2012 başkanlık seçiminde küresel ekonominin durumunun çok önemli etkisi olacağını belirterek, ‘’Eğer, Avrupa ekonomisi istikrara kavuşursa dünya ekonomisi de sakinleşecek. Bu da, ABD’de işsizliğin düşmesine, Wall Street borsasınn yükselmesine ve Obama’nın yeniden seçilmesine neden olacak. Ancak, eğer Yunanistan batarsa Avrupa’yı da kendisiyle beraber çekecek. Bu piyasaları hızla aşağı çekerken işsizlik rakamlarını yükseltecek. Ve aniden Mitt Romney’i ABD’nin yeni başkanı olarak göreceğiz’’ öngrösünde bulundu.

Her geçen yıl ABD’nin ekonomik ve politik kaderinin daha çok yabancı ülkelerin eline geçtiğine dikkat çeken Tierney, şöyle devam etti:

‘’Dünya her geçen gün daha küreselleşiyor ve daha birbiriyle ilişkili hale geliyor. Ve ABD de, dış dünyaki olaylara çok daha duyarlı bir ülke. Küresel güç Asya’ya kaydıkça da ABD’nin bu konudaki etkilenme potansiyeli artıyor.

Bu politik kaos teorisi. Yunanistan’da bir kelebek kanat çırparsa, ABD’de kasırga oluşturur’’