Skip to content
Menu

Bir Fox News klasiği! Reza Aslan röportajı medyada alay konusu oldu

rek-fox-aslanAMERİKA BÜLTENİ (30 Temmuz 2013)

Din tarihi araştırmacısı Reza Aslan’ın Hz İsa’nın tarihsel kimliği üzerine 20 yıldır sürdürdüğü araştırmalarını topladığı Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth adlı kitabı Amerika’da yankı yaptı. Ancak, Amerikan kamuoyu kitabın kendisinden çok Fox News’de kitabın yazarıyla yapılan tuhaf röportajı (videosu en altta) konuşuyor.

BuzzFeed yazarı Andrew Kaczynski , Reza Aslan’la yapılan söyleşinin Fox News’in bugüne kadarki en tuhaf röportajı olduğunu yazdı. Slate yazarı Daniel Politi ise, ‘’Fox News’de bununla yarışacak çok yayın var ama bu tek başına kanalın bugüne kadarki en utanç verici röportajı’’ yorumunda bulundu.

Fox News’in din muhabiri Lauren Green’in sunduğu Spirited Debate programındaki röportajın sıradışı olacağı daha ilk sorudan belli oldu: ‘’Sen bir Müslümansın. Öyleyse neden Hristiyanlığın kurucu hakkında bir kitap yazıyorsun ki?’’

Green: You’re a Muslim, so why did you write a book about the founder of Christianity?

Aslan: Well, to be clear, I am a scholar of religions with four degrees, including one in the New Testament, and fluency in biblical Greek, who has been studying the origins of Christianity for two decades, who also just happens to be a Muslim. So it’s not that I’m just some Muslim writing about Jesus; I am an expert with a Ph.D. in the history of religions.

9 dakikalık röportaj boyunca Aslan defalarca akademik çalışmalarına ve bu konularda yazmanın işi olduğuna dikkat çekti. Hatta bu kitabında İslam’ın Hz İsa’ya bakışının da dışına çıkarak Hz İsa’nın politik devrimci kimliğine dikkat çektiğine vurgu yaptı. Ancak Green ısrarla kitap yerine yazarın dinine yoğunlaşmayı tercih etti. Aslan, ‘din hakkında yazmak benim işim’ deyince Green sözünü kesti: ‘’Ancak yine de Hristiyanlığın kurucusuyla neden ilgilendiğiniz sorusu hala cevapsız?’’

‘’Gerçekten hala cevapsız mı?’’ diye soruyor Christian Science Monitor yazarı Dan Murphy: ‘’bence değil. Hem Hristiyan Green kendisi her fırsatta İslam hakkında konuşmakta bir beis görmüyor. Dahası O’nun İslam hakkındaki görüşleri Aslan’ın Hristiyanlık hakkındaki bilgisinin aksine oldukça eksik ve tutarsız’’.

Daniel Pipes, Ayaan Hirsi Ali ve Pamela Geller gib isimlerin aynı programa davet eidlerek İslam hakkında konuşturulduğu ve hatta İslam’ı şiddet gibi tasvir etmelerine izin verildiğine dikkat çeken Murphy, ‘’Bunlar Yahudi ve Hristiyan oldukları halde Fox News onların İslam hakkında yorumlar yapmasını yadırgamadı’’ diye yazdı.

Mother Jones dergisi ise 10 dakikalık röportajın birçok gazetecilik suçuyla dolu olduğunu yazarak, ‘’Ancak en kahredici bölüm, Green’in Aslan’ı ‘Müslüman olduğunu gizlemekle’ suçlaması oldu. Aslan röportaj sırasında bu itham karşısında kitabının daha ikinci sayfasında Müslüman olduğunu yazdığına işaret etmişti. Mother Jones da, Aslan’ın hiçbir zaman Müslüman olduğunu gizlemediği gibi Amerikan medyasındaki bütün katılımlarında bunu açıkça belirttiğine işaret etti.

Röportajın Fox News için bir utanç olduğunu yazan Atlantic dergisi ise, ‘’Ancak Aslan için üzülmeyin. Bu tür tartışmalar genelde kitap satışını tavana vurdurur. Orda oturmak ne kadar onun için acı verici olsa da sonuçta ona yardım edecek’’ yorumunda bulundu.