Skip to content
Menu

Ivy League finalinde Harvard – Yale karşı karşıya; Ivy League nedir?

yale_harvard

AMERİKA BÜLTENİ (20 Kasım 2015)

Geleneksel futbolun seyircisi Cumartesi akşamı Madrid’te oynanacak Real Madrid – Barcelona maçına kilitlenmiş durumda. Ivy League elitleri ve Amerikan futbolu tutkunları ise El Clasico ile aynı saatlerde ABD’nin Connecticut eyaletinde başlayacak bir başka ezeli rekabetin heyecanını yaşıyor. Amerikan kolej futbolunun en büyük rekabetlerinden birini yaşayan Harvard ve Yale Üniversitesi takımları, Ivy League‘in şampiyonunu da belirleyecek finalde 132’nci kez karşı karşıya gelecekler. Amerikan spor ve sosyal kültüründe ‘The Game’ olarak adlandırılan Harvard Crimson – Yale Bulldogs maçı yerel saatle 14:30’da New Haven şehrindeki Yale Bowl stadyumunda başlayacak.

Ivy League nedir?

‘The Game’, her yıl Ivy League’in en önemli maçı. ABD’nin kuzey doğusunda yer alan 8 özel eğitim kurumu, Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, UPenn, Princeton ve Yale üniversitelerinin takımlarının oluşturduğu kolej futbolu konferansına ‘Ivy League’ deniyor. Bu üniversiteler, biri hariç (Cornell 1865’te kuruldu), ABD’nin bağımsız devlet olarak kuruluşundan önceki kolonyal dönemde kuruldular. ABD’de koloniyal dönemde kurulmuş 9 üniversiteden 7’si Ivy Leauge üyesi (Ivy League üyesi olmayan diğer iki koloniyal dönem üniversitesi Rutgers ve William&Mary College).

Ivy League konferansı, Amerikan Kolej Futbolu Ligi NCAA bünyesinde 1954 yılında kuruldu. Ligde oynayan takımların bağlı olduğu üniversitelerin ülkenin en seçkin eğitim kurumları olması nedeniyle Ivy League tabiri sporun da dışına taşarak, ‘akademik üstünlüğü, okula kabul alma zorluğunu ve sosyal elitizmi’ ima eden bir terime dönüştü.

Ivy League takımları, NCAA’da play-off sezonuna kalamıyor. Bu nedenle Harvard  – Yale maçı 1900’den beri her iki okul için de sezonun son maçı. Aslında her iki üniversitede okuyanlar ve mezunları için de sezonun en önemli maçı. Bu özelliği nedeniyle ‘The Game’ uzun yıllar Ivy League’in şampiyonluk maçı gibi de görüldü. Harvard son sekiz yılın The Game’ini üst üste kazanarak rakibin 1800’lü yıllardaki rekorunu yineledi. Bu maçı da kazanırsa üst üste en fazla The Game kazanan takım olarak rakibine büyük psikolojik üstünlük sağlayacak.

İki takım ilk kez 1865 yılında karşı karşıya geldiler. O karşılaşmanın, Amerikan futbolu tarihinde elle topun taşınması kuralının uygulandığı ikinci maç olması, Harvard – Yale rekabetinin Amerikan futbolu tarihindeki yerini göstermesi açısından önemli. Yine iki takımın 1920 yılındaki karşılaşması, Amerika’da 80 binden fazla seyircinin izlediği ilk maç olarak Amerikan spor tarihine geçti. The Game’in tribün seyirci ortalaması ise 55 bin.

Kanlı rekabet

Henüz futbolcuların koruyucu ekipmanlar giymeden oynandığı dönemde 1894 yılındaki Harvard Yale maçında sertlikler yüzünden çok sayıda oyuncu hastanelik olacak şekilde yaralandı. New York Times ertesi günkü nüshasında o maçı, ‘’Son 12 yılda Fransız düellosunda yaralanan kadar insan bir futbol maçında yaralandı’’ diye verdi. Bugün ‘Springfield Massacre (Springfield Katliamı)’ olarak anılan maç sonrası her iki üniversite arasındaki bütün spor müsabakaları 2 yıl süreyle askıya alınmıştı.

Rekabeti kıskanan MIT’in sabotajları

The Game tarihinin en renkli anlarından bazıları biri ise Ivy Leauge’de yer almayan ve kısaca MIT olarak bilinen Massachusetts Institute of Technology’nin ‘The Game’ yönelik sabotajlar düzenlediği yıllara ait. MIT öğrencileri, değişik yıllarda The Game sırasında sahaya MIT yazısı çıkarmaya çalıştılar. 1948 ve 1978’deki çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. 1982’de ise başardılar. Sahaya önceden gizledikleri MIT yazılı dev balon, maçın ikinci çeyreğinde şişmeye başladı ve sahanın üzerinde tamamen şiştikten sonra patladı. İçindeki talk pudra sahaya ve tribünlere yayıldı. Maç bir süre durdu.

MIT öğrencileri, 1990 yılındaki sabotajlarında da başarılı oldular. Yale’in ‘saha golü’ atmaya hazırlandığı sırada kale direklerinin arkasına sakladıkları roket havalandı ve üzerinde MIT yazan pankartı açtı. Boston Herald gazetesinin ertesi günkü manşeti, “MIT 1 — Harvard–Yale 0; Tekno-Sabotajcılar Şovu Çaldı” şeklindeydi.

2006 yılında ise MIT öğrencileri, Harvad Stadyumunun skor tabelasında yer alan Harvard armasındaki üniversitenin ‘VE-Rİ-TAS (Hakikat)’ şeklindeki sloganını, ‘HU-GE-EGO (Dev Ego)’ şeklinde hacklediler.

“Harvard-Yale” mi, “Yale-Harvard” mı?

Ezeli rekabetin sembollerinden biri de The Game’in adının yazılış şeklindeki tartışma. Massachusetts’te ‘Yale – Harvard maçı’ derseniz kınanma olasılığınız yüksek. New England’In güneyinde tersini söylerseniz yine kınanmanız olası.

Her dalda rekabet

Harvard Yale rekabeti, Amerikan futbolu ile sınırlı değil. İki üniversite spordan politikaya kadar birçok alanda rekabet halinde. Her hangi bir spor dalında ABD çapında birinci olduklarında, birincilikten çok birbirlerine karşı bir üstünlük daha sağladıklarına seviniyorlar.

Harvard ve Yale arasındaki rekabetlerin en ilginçlerinden biri ise en fazla ABD Başkanı çıkarma rekabeti. Detaylarını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

Boston Ovası Başkan Yuvası