Skip to content
Menu

Batı Avrupa’da halkın kamu televizyonlarına güveni yüksek

AMERİKA BÜLTENİ (29 Ekim 2018)

Gayriticari kamusal medya Batı Avrupa’da haber sirkülasyonunda çok önemli bir ağırlığa sahip. Washington DC merkezli Pew Araştırma Merkezinin, geçtiğimiz aylarda Batı Avrupa’daki 8 ülkede yaptığı kamu araştırması bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırma Batı Avrupa’da halkın çoğunluğunun temel haber kaynağının İngiltere’de BBC, İsveç’te Sveriges Television (SVT), Almanya’da ARD gibi kamusal kurumlar olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın yapıldığı 8 Avrupa ülkesinde de en yüksek oranda haber kaynağı olarak belirtilen medya kurumları, kamusal medya kurumları. 

Aynı araştırmada İsveçlilerin yüzde 73 ile İngilizlerin yüzde 71’i, gayriticari kamusal medyaya, özel şirket sahipli medya kurumlarından daha çok güvendiklerini belirtirken bu oran Almanya, Fransa, Danimarka ve Hollanda’da yüzde 50’nin üzerinde oldu.

Batı Avrupa yurttaşları, kendi ülkelerinin resmi kamusal haber kaynaklarına güvenip güvenmedikleri sorulduğunda ise büyük ölçüde güvendiklerini belirtti. 

İsveçlilerin yüzde 90’ı kamusal TV kuruluşu SVT’ye haberlerinde güvendiklerini belirtirken, Hollandalıların yüzde 89’u kamusal kanal NOS’a Almanların yüzde 80’i kamusal kanal ARD’ye güvendiklerini belirtti. İngilizlerin ise yüzde 79’u BBC’ye güveniyor.