Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Parti nereden nereye…!

Trump’ı bir kampanya gezisi sırasında selamlayan sirk fili, sembolü fil olan Cumhuriyetçi Partinin bir sirke dönüştüğünün çarpıcı sembolü oldu.

AMERİKA BÜLTENİ (1 Mart 2016)

Önce başkan adaylığı açıkoturumunda kaçak göçmenlerle ilgili şu iki açıklamayı bir okuyun:

‘’Duvar örmek yerine, o ülke ile neden karşılıklı bazı problemlerimizi görüp onlarla yüzleşmeye çalışmıyoruz? …Ve, onlar burada çalışırken vergi de öderler’’

Ve ikincisi:

‘’Saygın, şerefli, ailesine düşkün insanları, yasaları çiğnemek zorunda bırakan bir toplum yaratıyoruz. Kaçak göçmen sorunuyla ilgili yapıldığını görmek istediğim şey, bu problemin bir daha oluşmasına izin vermeyecek insani ve istihdam ihtiyaçlarına duyarlı bir çözüm’’

Bugün bu sözlerin sahipleri kim diye sorulsa, çoğu kişinin aklına Hillary Clinton ve Bernie Sanders gelecek. Ancak gerçek şu ki bu sözler bir Cumhuriyetçi Parti önseçim yarışında TV açıkoturumunda sarfedildi. İlki Ronald Reagan’a ve ikincisi de rakibi George H. Bush’a ait. Her iki isim 1980’de Cumhuriyetçi Partinin adayı olabilmek için kıyasıya bir yarış vermişti.

Bu yılki Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışında ise çok farklı bir tablo var. Ve bu tablonun tek nedeni popülist, ırkçı, sığ söylemleri ile yarışa damga vuran milyarder Donald Trump değil. Göçmenler, Meksikalılar, Afrikalılar ve Müslümanlar hakkında nerdeyse bütün Cumhuriyetçi adaylarla Donald Trump arasında pek de görüş farkı yok. Sadece Üslup farkından söz edilebilir.

İşte 1980’deki Reagan – Bush açıkoturumunda kaçak göçmenlik sorusuna verilen yanıtlar: