Skip to content
Menu

Obama’nın son yemeği İtalya onuruna

rek-obama-devlet-yemegi

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ekim 2016)

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığın son ‘devlet yemeğini’ İtalya Başbakanı onuruna verdi. ABD’de masrafı devlet tarafından ödenen ve genellikle çok özel yabancı bir devlet adamı onuruna verilen yemeklere ‘state dinner (devlet yemeği)’ deniyor. Obama 2008’de başkanlığa geldiğinden beri 13’ncü ve son devlet yemeğini, Salı akşamı İtalya Başbakanı Matteo Renzi onuruna verdi.

ABD tarihinde onuruna devlet yemeği verilen ilk yabancı konuk 12 Aralık 1874 günü Hawaii Kralı David Kalakaua oldu. Devlet Yemeğinin verildiği salonun kapasitesi 120 kişilik olduğu için en fazla 60 çift davet edilebiliyor. Bunun 40 tanesi iki devletin temsilcileri olduğu için kalan 20 kontenjan, ABD’de ‘en değerli parti kontenjanı’ olarak görülüyor. Devlet Yemeği, Beyaz Saray’ın ‘masrafı devlet tarafından karşılanan tek savurganlık kalemini‘ oluşturuyor. Beyaz Saray sözcülerinden Patrick Ventrell’in verdiği bilgiye göre Obama dönemindeki her devlet yemeği Amerikalı vergi mükelleflerine ortalama 500 bin dolara mal oldu.

Obama, en az devlet yemeği düzenleyen başkanlardan biri

Ülkesinin 2009 yılında ağır bir ekonomik bunalımda olduğu bir dönemde başkanlığına başlayan Obama’nın kestiği israf kalemlerinden biri de ‘devlet yemeği’ oldu. Obama, İkinci Dünya Savaşından beri en az devlet yemeği veren başkanlardan biri oldu.

24 Kasım 2009 günü dönemin Hindistan başbakanı Manmohan Singh onuruna ilk yemeğini veren Obama daha sonra sırasıyla, Meksika (Felipe Calderon), Çin (Hu Jintao), Almanya (Angela Merkel), Güney Kore(Lee Myung-bak), İngiltere (David Cameron), Fransa (François Hollande), Japonya (Shinzo Abe), Çin (Xi Jinping), Kanada (Justin Tradeau), Singapur (Lee Hsien Loong) ve İtalya (Renzi) devlet veya hükümet başkanlarını ağırladı. 13 Mayıs 2016 günü ise Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç başbakanları onuruna topluca devlet yemeği verdi.

Bugüne kadar en fazla devlet yemeği veren başkan tam 54 yemek ile Harry Truman oldu. Onu 52 yemek ile Ronald Reagan izledi.

Bugüne kadar üç Türk lider devlet yemeğinde ağırlandı

ABD’nin onuruna yemek verdiği ilk Türk devlet adamı, Dwight D. Eisenhower’ın 27 Ocak 1954 günü ağırladığı Celal Bayar oldu.  Lyndon Johnson döneminde 3 Nisan 1967 günü bu kez Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Beyaz Saray’da onuruna verilen devlet yemeğinde ağırlandı. ABD’nin onuruna devlet yemeği verdiği son Türk lider Ronald Reagan’ın başkanlığı devretmesine 6 ay kala 27 Haziran 1988 günü ağırladığı Kenan Evren oldu.

İtalyan başbakana övgü dizdi

Misafirini kapıda karşılarken, son yemeği olmasına atıfla, ‘en iyisini sona sakladık’ diye konuşan Obama, İtalya’nın başbakan olduğunda 39 yaşında olan solcu başbakanına övgüler dizdi ve ‘’Ona bir bakın, genç ve yakışıklı. Kaynağını korkudan değil umuttan alan bir ilericilik perspektifi sunuyor.’’ şeklinde konuştu.

Daha sonra İtalyanların ABD’ye geçmişten bugüne yaptıkları katkılardan söz eden Obama’nın listesine, ‘’bazen de başkanlık seçim kampanyalarımız Dante’nin Cehennemi gibi görünüyor’’ diye ekleme yapması konuklarını güldürdü.