Skip to content
Menu

Hangi eyalet en çok hangi kelimeyi doğru yazmakta zorlanıyor?

AMERİKA BÜLTENİ (10 Haziran 2017)

Telaffuz edilmeyen harflerin varlığı, harflerin alfabedeki sesi ile sözcük içindeki seslerinin farklılıkları ve benzeri sorunlar nedeniyle İngilizce sözcüklerin yazımı, ana dili İngilizce olanlar için bile çoğu zaman büyük bir sorun oluşturur. Sözcüklerin doğru yazımını teşvik için çocuklar arasında yıllık ‘National Spelling Bee’ gibi yarışmalar yapılır. Bu yılki yarışma haftasında Google Trends, ABD’de her eyalette, ‘’How to spell’’ sorusuyla, nasıl yazıldığı en fazla sorgulanan sözcüklerin listesini yayınladı.

New Hampshire eyaletinde nasıl yazıldığı en fazla merak edilen sözcük “diarrhea” yani ‘ishal’ sözcüğü olmuş. Utah eyaleti sakinleri ise “disease (hastalık)” sözcüğünün yazımında sorun yaşamış en çok. Oklahoma’lıların ise derdi “patient (hasta)” sözcüğü ile olmuş. South Dakota sakinlerinin Google’a en fazla sorduğu sorunun “how to spell college” olması ise eyaletin genel kültür düzeyi hakkında anlatılan bir fıkra gibi. North Dakota sakinleri ise ‘dilemma’ sözcüğü ile ülkenin bu kesimindeki dramı tazeliyor.

California ve New Yorklular, tıpkı Minnesota ve Kentucky’liler gibi ‘beautiful’ sözcüğünü yazmakta zorlanırken, en Avrupai eyaletin sakinleri olan Vermontluların ‘Europe’ sözcüğünü yazmakta zorlanması da başka bir ironi olmuş.

Bazı eyaletlerin sorguları ise beraberinde birçok soru getiriyor. Örneğin, neden bu kadar fazla sayıda Rhode Island sakini ‘liar (yalancı)’ sözcüğünün nasıl yazıldığını merak etmiş ki? Kansas’ta neden ‘diamond’un nasıl yazıldığını merak eden bu kadar fazla kişi var? New Jersey sakinleri neden ‘twelve’ sözcüğünü bir türlü doğru yazamıyor? New Mexico sakinlerini, ‘’banana’’ sözcüğünün yazımında bu kadar zorlayan şey ne?

En büyük dert ise Wisconsin sakinlerinin; Onlar en çok eyaletin adının nasıl yazıldığını sorgulamış.

Haritanın büyük halini görmek için aşağıdaki Tweet’i tıklayıp sonra da linki tıklayabilirsiniz.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz