Skip to content
Menu

ABD’de bugün sandık günü; İşte sonucu en çok merak edilen 6 seçim

AMERİKA BÜLTENİ (7 Kasım 2017)

ABD’de, her yıl Kasım ayının ilk Salı günü her 4 yılda bir başkanlık ve her iki yılda bir Kongre seçimlerinin yanı sıra her yıl da ülke genelinde bir çok eyalet ve yerleşim biriminde halkın değişik seçimler için sandığa gittiği bir gün. Bugün de bir çok eyalet ve şehirde farklı seçim ve referandumlar için sandıklar kuruldu. İşte bugün sonucu en çok merak edilen seçimler:

Virginia Eyalet Valiliği Seçimi
Bugün politikanın nabzı Virginia eyaletinde atacak. Oyların birbirine çok yakın olduğu bu eyalette Demokratlar valiliği kazanarak, 2018 Kongre seçimine dönük bir momentum yakalamak istiyor. Hillary Clinton’ın 2016 başkanlık seçiminde 5 puan farkla kazandığı eyaleti bugün kaybetmek Demokrat Partiyi büyük bir iç kaosa da sürükleyebilir. Demokratların adayı halen vali yardımcısı olan Ralph Northam. Cumhuriyetçilerin adayı ise partinin eski ulusal komite başkanlarından Ed Gillespie. Trump’tan çok geleneksel Demokrat establishment’ine yakın olan Gillispie, 2014 yılında eyaletin senatörlüğüne de aday olmuş ve kıl payı Demokrat adaya kaybetmişti.

New Jersey eyalet valiliği seçimi

Gecenin en önemli ikinci seçimi olmakla birlikte sonucu neredeyse belli bir seçim. Demokratların adayı olan eski Goldman Sachs yöneticisi ve ABD’nin eski Almanya büyükelçisi Phil Murphy’nin, eyaletin Cumhuriyetçi valisi Chris Christie’nin yardımcısı Kim Guadagno’ya karşı rahat şekilde kazanması bekleniyor.

New York belediye başkanlığı seçimi

New York’un Demokrat Partili belediye başkanı Bill de Blasio’nun bugün, 1985 yılında Ed Koch’tan beri, ikinci dönemine yeniden seçilen ilk Demokrat belediye başkanı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhuriyetçi aday Nicole Malliotakis, New Yorkluların dikkatini bile çekmeyi başaramadı. Bağımsız aday eski NYPD dedektifi ve Fox News yorumcusu Bo Dietl bile Blasio için Cumhuriyetçi adaydan daha ciddi bir rakip oldu.

Virginia Eyalet Meclisi seçimi

Medya eyaletteki valilik seçimine odaklansa da siyasi analistlerin gözü Virginia ‘House of Delegates’in 100 sandalyesinin tamamı için yapılacak eyalet milletvekilliği seçiminde. Bu seçimin sonucu 2018’de Virginia’da ABD Kongresi için nasıl bir tablo oluşacağının en güçlü göstergesi olacak. Halen Mecliste Cumhuriyetçilerin 66-34 üstünlüğü var. Çoğunluğun değişmesi sürpriz olur ancak Demokratların sandalye sayısını artırması Cumhuriyetçiler için alarm zillerinin çalması demek.

New York’ta eyalet anayasası için kurultay toplansın mı referandumu

New York’ta bugün oy pusulalarında önemli bir soru da yer alacak. Eyaletin artık kimseyi mutlu etmeyen anayasasını yenilemek için bir ‘Constitutional Convention’ veya New Yorkluların jargon ile ‘con-con’ toplansın mı? New Yorklular, eyalet anayasasındaki boşlukların eyalette sürekli yolsuzluğa neden olduğundan yakınıyor. Anayasadaki etik kuralları ve denetim mekanizmalarını güçlendirme talebi de çok yaygın. Ancak, bir ‘convention’un mevcut anayasadan daha kötü bir anayasa yazma olasılığından duyulan korku da aynı derece de yaygın. Nitekim New York Times gazetesi editoryal karar olarak ‘hayır’ oyuna destek verdi. Bugün ‘hayır’ çıkma olasılığı da yüksek görülüyor.

Washington Eyaletinin kaderini belirleyecek Seattle seçimi

Günün en ilginç seçimlerinden biri Washington eyaletinde yaşanacak. Seattle kentinin bir banliyösünü temsil eden koltuk için yapılacak ara seçim, Demokprat Partiye eyaletin bütün hükümetini kontrol gücü kazandırabilir. Halen eyaletin valiliğine ve Temsilciler Meclisinde çoğunluğa sahip Demokrat Partinin eyalet senato adayı Manka Dhingra, koltuğun mevcut sahibi Cumhuriyetçi senatör Jinyoung Lee Englund’a karşı kazanırsa, Demokratlar eyalet senatosunda da çoğunluğu kazanarak eyaletin yasama ve yürütme organlarının tek hakimi olacaklar. Bu da Demokratların hem eyalet Temsilciler Meclisi, hem eyalet Senatoso ve hem de eyalet valiliğine birden sahip olduğu eyalet sayısını 7’ye çıkaracak. Cumhuriyetçilerin bu şekilde tam kontrole sahip olduğu eyalet sayısı ise 26.
Manka Dhingra’nın kazanması eyaleti, silah denetim yasalarında, iklim değişikliği ile mücadele mevzuatında, seçmen haklarında ve bir çok diğer konuda ilerici yasaların art arda çıkarılacağı bir sürece sokacak.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz