Skip to content
Menu

Trump, kitlesel protesto hazırlıkları üzerine İngiltere ziyaretini iptal etti

İngiltere’nin başkenti Londra, 2017 Ocak ayından beri sık sık Trump karşıtı gösterilere sahne oluyor.

AMERİKA BÜLTENİ (11 Ocak 2017)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD’nin yeni Londra büyükelçilik binasının açılışına katılmak için Şubat ayında İngiltere’ye yapacağı ziyaret edildi. İngiliz The Guardian gazetesi, Trump’ın, Londra’da kendisi aleyhinde büyük kitlesel gösteri hazırlıkları üzerine gelmekten vazgeçtiğini yazdı. Trump’ın yerine açılışı ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yapacak.

Trump’ın ziyareti öncesi büyük protesto gösterilerinin hazırlıkları şimdiden başlamıştı. Öte yandan İngiltere Parlamentosu da, İngiliz hükümetinin Trump’a İngiliz Parlamentosuna hitap olanağı verilmesi isteğini reddetmişti. İngiliz Avam Kamarası Başkanı John Bercow, 2011 yılında Obama’ya verilen iznin Trump’a verilmeyeceğini, hükümetin de Parlametoya kimlerin hitap onuruna sahip olacağını belirlemede bir yetkisinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Trump için oldukça dar kapsamlı bir ağırlama programı hazırlamak zorunda kaldı. Öte yandan gösterişli karşılamalara ilgisiyle bilinen Trump’ın İngiltere Kraliçesini ziyareti de, protestocuların geçit törenini sabote edeceği korkusuyla, devlet başkanlarına uygulanan şaşalı karşılama töreninden yoksun olarak planlandı. Bütün bu gelişmeler sonrası, Trump’ın İngiltere’ye yapacağı resmi ziyareti iptal edilerek bir kez daha belirsiz bir tarihe ertelendi.

İki lider arasındaki ilişkiler, muhafazakar Başbakan Theresa May’in, Trump’ın İngiliz aşırı sağcı grubu ‘Önce İngiltere’nin bir Tweetini retweetlemesini eleştirmesi sonrası gerilmişti. Trump, ‘’İngiliz başbakanı, Tweetlerim yerine İngiltere’deki terörle meşgul olsun’’ diye doğrudan karşılık vermişti.

Trump’ın aşırı sağcı İngilizlerin videolarının tanıtımını yapmasının İngiltere hükümetinde yarattığı huzursuzluk, İngiltere’nin ABD Büyükelçisi Sir Kim Darroch’un, çok nadir görülen şekilde Beyaz Saray’ı eleştirmesiyle açığa çıkmıştı.

Öte yandan İngiltere Başbakanlığı ise, ziyaretin tamamen iptal edilmediğini savunarak, sadece henüz resmi tarihin belirlenmediğini kaydetti. Benzeri bir açıklama da Beyaz Saray’dan yapıldı; ‘’Resmi davet yapıldı, kabul ettik. Ancak henüz bir tarih kararlaştırmadık’’.