Skip to content
Menu

Uzaydaki astronotlar devam edecek, mahkemeler 9 Şubat’a kadar çalışabilecek

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ocak 2018)

2018 Bütçesinin henüz Kongre tarafından onaylanmaması nedeniyle para harcama yetkisi sona eren Federal hükümete, 4 haftalık geçici fon sağlanmasına ilişkin yasanın da ABD Senatosundan geçmemesi nedeniyle, ABD federal hükümeti devlet faaliyetlerini büyük ölçüde durduruyor. Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney, gece yarısından sonra federal kurumlara gönderdiği resmi yazıyla, devlet faaliyetlerini öncelikleri geriye bırakarak durdurmaya başlamalarını bildirdi.

Trump’ın çalışmamasını istedikleri çalışacak

Federal mahkemelerin, 9 Şubat gününe kadar açık kalmalarına olanak verecek ek ödenekleri olduğu kaydedildi. Adalet Bakanlığı, ağır ceza davalarının, 9 Şubat’tan sonra da görülmeye devam edeceğini açıkladı. Ancak diğer davalar ve hukuk davaları ertelenecek. Öte yandan Trump yönetiminin durmasını en fazla isteyeceği devlet faaliyeti ise durmayacak. Robert Mueller başkanlığında Rusya’nın ABD’deki yasadışı çalışmalarını bağımsız araştırma konseyinin soruşturmasını dıurmaksızın tam kadro sürdüreceği belirtildi.

Gıda ve İlaç Denetim Dairesi ise, devletin kapalı olduğu sürede, kamu sağlığını yakından ilgilendiren acil durumlar dışında kolluk faaliyetlerinin sürdüremeyeceği belirtiliyor.
İletişim konusunda en üst kurul olan Federal İletişim Kurulu (FCC) gibi bir kaç önemli kurul ise ellerindeki ek ödenek nedeniyle en azından bu hafta çalışmaya devam edebilecek.

Hükümet, kapanmanın etkisini aza indirmeye çalışıyor. Milli parklar en azından bu haftasonu açık kalacak. Smitsonian başta olmak üzere ulusal müzeler de. Ancak onların da pazartesiden sonra kapanması bekleniyor. Posta servisi ise kendi geliri olduğu için çalışmaya devam edecek.

Uzaydaki devlet görevlileri ‘eve gönderilmeyecek’
ABD’nin hala Uluslararası Uzay İstasyonunda görevli 3 astronotu mesailerine devam edecek. 23 ve 29 Ocak için planlanan uzay yürüyüşlerini gerçekleştirecekler. Ancak, yerdeki NASA iletişim görevlileri evlerine gönderileceği için Dünyadan bu yürüyüşler eskiden olduğu gibi canlı seyredilemeyecek. NASA TV ve NASA’nın web sitesi de kapalı kalacak. Uzaydaki astronotlardan ikisi Şubat başında dünyaya dönüyor. Eğer döndüklerinde kepenkler hala kapalıysa onlar da ücretsiz izne çıkarılacak. Uluslararası İstasyona yönelik destek çalışması yapan yer ekibi de görevine devam edecek. NASA’nın iş yaptırdığı özel firmalar, devlet görevlileri olmaksızın rutin işlerini yapmaya devam edecek. Dünya kamuoyunun filmlerin de etkisiyle genelde kurulu bulunduğu şehre atfen kısaca ‘Houston’ diye bildiği Johnson Uzay Merkezinin 3057 çalışanından sadece 200 kadarı görevine devam edecek.

Ulusal Bilim Vakfının (NSF) 2000 çalışanının tamamına yakını izne çıkarılacak. 2013’teki son kepenk kapatmada, NSF, Antarktika’daki üç araştırma istasyonunu kapatmak zorunda kalmıştı. Henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak bu yıl da devletin kepenkleri birkaç günden uzun kalırsa, yine kapanmaları söz konusu.
Ulusal Atmosfer ve Okyanus İdaresinin 11400 çalışanından 5300 kadarı kalırken geri kalanı izne çıkarılacak.

Yüzbinlerce memurun ücretsiz izne çıkması tasarruf sağlayacak mı?
Muhtemelen hayır. 2013 yılındaki kepenk kapatmada federal işgücünün yüzde 40’ı olan yaklaşık 1 milyon memur ücretsiz izne çıkarılmıştı. Ancak Kongre daha sonra bu memurlara dönük geriye dönük 2 milyar dolarlık bir ödemeyi kabul ederek, sosyal güvenlik kaybı yaşamamalarını sağlamıştı.
Devlet kepenk kapatmasın diye en çok o eyaletin milletvekilleri çalıştı
Federal devletin kepenk kapatma riski belirdiği günden beri, Virginia eyalet milletvekilleri ve senatörleri Kongre’de partiler üstü bir uzlaşma sağlamak için olağanüstü bir çaba harcadı. Ancak başarısız oldular. Ücretsiz izne çıkarılacak yüzbinlerce devlet memurunun, Washington DC’ye toplu taşım ile ulaşılabilen Virginia eyalet sınırları içinde yaşaması bunun temel nedeni. Ücretsiz izne çıkarılmanın kzıdıracağı yüzbinlerce seçmen birçoğu için politik kariyerin sonu olabilir.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz

Yeni başlayanlar için ABD’de federal devletin kepenk kapatması tartışması klavuzu