Skip to content
Menu

Demokratlar, Trump’a karşı yeni bir ‘Kennedy’ çıkarıyor

Joseph Kennedy III, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin bir oturumunda, 23 Ocak 2013.

AMERİKA BÜLTENİ (29 Ocak 2018)
Donald Trump, ABD Başkanlığındaki ilk Birliğin Durumu konuşmasını yarın ABD Kongresinin her iki kanadının ortak kurulunda yapacak. Her yıl, konuşma bittikten sonra muhalefet partisi de seçtiği bir sözcü ile Başkanın konuşmasından sonra, katılmadığı yerleri veya varsa yanıtlarını kayda geçirmek için bir cevap konuşması yapıyor. Demokrat Partinin sekiz yıl aradan sonra yapacağı ilk yanıt konuşmasında sözcünün kim olacağını partinin Kongre’deki iki lideri Nancy Pelosi ve Chuck Schumer birlikte açıkladılar. Ve açıklanan kişinin adı, daha doğrusu soyadı, daha konuşmasını bile yapmadan politik kulisleri dalgalandırmaya yetti; Joe Kennedy III.
ABD Başkanı ağabeyinden 5 yıl sonra öldürülen Robert Kennedy’nin torunu, Başkan John F. Kennedy ile Senatör Ted Kennedy’nin en büyük yeğeni olan 1980 doğumlu Boston milletvekili, ABD Temsilciler Meclisine seçildiği 2013 yılından beri, düşük bir profil izleyerek kamuoyu önüne gelmekten çoğunlukla kaçındı.

Joseph Kennedy III, hem temsil ettiği Massachusetts eyaletinde hem de ABD Kongresinde istikbal vaat eden genç bir politikacı olarak görülüyor. Partinin progresiv kanadının Bernie Sanders ile birlikte sözcüsü konumunda olan Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren’ın Harvard Hukuk’tan öğrencisi olan Joe Kennedy, ekonomik adalet, vatandaşlık hakları, sağlık sigortası ve özgürlükler konularında aktivizme varan net çizgisi ile dikkat çekiyor. 2017 yılı Mart ayında Kongre komitesinde Cumhuriyetçi Partinin sağlık sigortası sisteminde değişiklik teklifi görüşmeleri sırasındaki Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’a karşı çıkışına, partinin eski Ulusal Komite Başkanlarından Howard Dean, Twitter’dan ‘’Bu, başkan olabilecek bir Kennedy, izlemeye değer’’ yorumu yapacaktı.

Ancak Salı akşamı yapacağı konuşması, yeni Kennedy’nin ulusal platformadaki ilk ciddi sınavı olacak. Beyaz Saray Hayaletleri adlı kitabın yazarı tarihçi Robert Schlesinger, Politico gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Joe Kennedy kesinlikle Demokrat Partinin en parlak yıldızlarından biri ve bu fırsatı da starlığına yakışına şekilde değerlendireceğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

‘Cevap konuşmasının laneti’ni yenecek mi? 

ABD’de Anayasa gereği yüzlerce yıldır başkanların her yıl Kongre önünde yaptığı Birliğin Durumu konuşmasına, 1966 yılında Cumhuriyetçi sözcünün yanıtının da televizyondan yayınlanmasıyla, cevap verme geleneği de oluştu. Uzun yıllar değişik formatlarda yapılan cevap konuşması, son 10 yılda partilerin, gelecekteki yıldızlarını daha geniş kamuoyuna tanıtma aracı gibi görmeleriyle, daha çok genç politikacıların mikrofonu aldıkları bir platform dönüştü.

Genelde başkana cevap konuşması bugüne kadar hiç etki doğurmadı ve son 10 yılda konuşmayı yapanların politik kariyerine bir katkısı olmadı.

Başkana cevap konuşması son 8 yılda Cumhuriyetçi Partinin bir yıldızının parlamadan sönmesine neden oldu. Obama’nın ilk yıllarında Cumhuriyetçi Partinin yükselen yıldızı olarak görülen ve birçoklarınca 2012 veya 2016’da partinin başkan adayı olarak görülen Louisiana eyalet Valisi Bobby Jindal, 2009’daki cevap konuşması sonrası hızla partinin gündeminden düşmüştü. Florida Senatörü Marco Rubio ise 2013’teki konuşmasının hasarından 3 yılda kurtulmayı başararak 2016’da önemli bir başkan aday adayı olmayı zorlukla başarmıştı.

Ancak Kennedy adının gündeme gelmesiyle, bu ‘konuşma laneti’nin, Salı akşamı artık değişebileceğine inanan yorumcular da var. Onlara göre, bunun en önemli nedeni de sosyal medya. Sosyal medyanın, Washington DC’nin yeni ‘Kennedy’sinin Trump hakkındaki sözlerini görmezden gelmeyeceğine inanıyorlar.

İspanyolcayı akıcı şekilde konuşuyor

37 yaşındaki Dominik Cumhuriyetinde barış elçisi olarak uzun süre kaldığı için İspanyolcayı akıcı şekilde konuşabilen Joe Kennnedy, Harvard’tan sınıf arkadaşı Lauren Anne Birchfield ile evli ve iki çocuk babası. Boston’un eşrafı Kennedy hanedanlığının torunun, 15 ila 55 milyon dolar arasında bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz