Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Parti anketinde Perry önde; Fırtına bu akşam Çay Partisi’de kopacak

Mitt Romney ve Rick Perry, geçen haftaki açıkoturumda sosyal güvenlik konusunda atışmışlardı

AMERİKA BÜLTENİ (12 Eylül 2011)

Cumhuriyetçi Parti içinde kızışan başkan adaylığı yarışı bu akşam kritik bir karşılaşmaya sahne olacak. Çay Partisi tarafından organize edilen ve CNN’den naklen yayınlanacak açıkoturuma 8 aday adayı katılırken, bütün gözler, yarışı önde götüren ve bir haftadır sosyal medyada ve miting meydanlarında karşılıklı olarak atışan Rick Perry ile Mitt Romney’nin üzerinde olacak.

Bu kritik açıkoturum öncesi yayınlanan bir ankete göre ise parti içindeki yarışta Perry, Romney’e açık farkla yüzde 30 – yüzde 18 önde görünüyor. CNN ve ORC International tarafından gerçekleştirilen anete katıan Cumhuriyetçilerin yüzde 40’ı Texas Valisi Perry’i, Obama’ya karşı kazanabilecek aday olarak görüyor. Mitt Romney’i ‘Obama’ya karşı kazanabilir’ olarak gören Cumhuriyetçilerin oranı ise sadece yüzde 26’da kaldı.

Palin üçüncü, Bachmann erimeye devam ediyor

Aday olup olmayacağını Eylül ayı sonunda duyuracağını belirten Sarah Palin ankete göre üçüncü sırada ve Cumhuriyetçilerin yüzde 15’inin desteğine sahip. Ron Paul’un yüzde 12 desteğe sahip olduğunu gösteren anketin en çarpıcı sonuçlarından biri de bir ay önce parti içi yarışın yıldız ismi olan Michele Bachmann’ın, Perry’nin yarışa girmesinden beri uğradığı destek erimesinin kritik bir seviyeye geldiğini göstermesi oldu. Bachmann’ı destekleyen Cumhuriyetçilerin oranı CNN anketine göre sadece yüzde 4.

Çay Partisinde sosyal güvenlik fırtınası kopabilir

CNN ve Tea Party Express sponsorluğunda, Florida’nın Tampa şehrinde gerçekleşecek açıkoturuma, bir haftadır karşılıklı atışmalara neden olan ‘sosyal güvenlik sistemi’nin damga vurması bekleniyor. CNN’den Wolf Blitzer’ın sunacağı açıkoturum, sırasında ülkenin dört bir yanında toplanan Çay Partililer de sorularını adaylara sorabilecek.

Herşey, geçen hafta yarışın yeni adayı ve yeni lideri Rick Perry’nin California’da gerçekleşen son açıkoturuma katılmasıyla başladı. Perry’nin daha önceki bir toplantıda, sosyal güvenlik sistemini, ‘Ponzi Scheme (Saadet Zinciri)’ olarak nitelendirmesi ve gençlere, 74 yaşına geldklerinde emeklilik sisteminin yanlarında olacağını söylemenin ‘’korkunç bir yalan’’ olacağını söylemesi, açıkoturuma damga vurmuştu. Mitt Romney ise, sosyal güvenlik sisteminin tamamen bir başarısızlık olarak söylenemeyeceğini ve milyonlarca Amerikalı için bu sistemin çalıştığını savunuyor. İkili, açıkoturumda başlayan tartışmalarını açıkoturumdan sonra da sosyal medyaya ve miting meydanlarına taşıdı. İki aday, bu akşam Florida’da yine yan yana gelecek.