Skip to content
Menu

Türk derneğinin gecesine Amerikan Kongresi’nin 67 üyesi katıldı

Washington merkezli Türk derneği Türki Amerikan Birliği’nin ikinci galası da geçen yıl olduğu gibi Amerikan Kongresi üyelerinden büyük ilgi gördü.  Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazanmasının 20. yılının da kutlandığı galaya Amerikan Kongresi’nden 8 senatör ve 59 Temsilciler Meclisi üyesi ile TMMM’den 8 milletvekili katıldı.

TAA (Turkic American Alliance) Başkanı Faruk Taban, galanın ‘en çok sayıda Türk ve Amerikalı siyasetçiyi bir araya getiren platform’ olma özelliğini sürdürdüğünü belirterek bundan gurur duyduklarını dile getirdi. Gecenin sürprizi ise, bugüne kadar Amerikan Kongresinde ‘Ermeni sorunu’ eksenli Türk karşıtı tüm karar tasarısı girişimlerinin en önde gelen savunucusu Bob Menendez’di. İlk defa bir Türk etkinliğine katılan New Jersey senatörü Menendez,  geceye katılmaktan ‘çok mutlu’ olduğunu ifade ederken, seçim bölgesindeki Türkleri övdü. Kongre’de İslamofobik bir oturum düzenlemekle eleştirilen New York milletvekili Peter King de geceye katılırken, yaptığı konuşmada, “Türk toplumu liderleri Demokrat olsun, Cumhuriyetçi olsun tüm partilerden, tüm etnik gruplardan ve dinlerdeN insanları bir araya getiriyor.” dedi.

Amerikan tarihinde Kongre’nin ilk Müslüman üyesi olan Minnesota milletvekili Keith Ellison da, “Bu salonda yüksek sayıda Kongre üyesinin hazır bulunması, Amerikan Kongresi’nde Türkiye’ye ne denli saygı duyulduğunun göstergesi.” yorumunu yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, galada yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD’nin siyasi ve askeri ilişkilerinin ‘mükemmel’ olduğunu söylerken, ekonomik ilişkilerdeki eksikliklere işaret etti.

Sunuculuğunu, ABC televizyon ağının, başkent Washington bölgesine yayın yapan ABC7 kanalının ünlü sunucusu Allison Starling ile kanalın Beyaz Saray muhabiri Scott Thuman’ın yaptığı galada ebru ve hat sanatının örnekleri de sergilendi.