Skip to content
Menu

Oprah Winfrey seyirciyi nasıl kendine bağladı?

Amerikalı televizyon yıldızı Oprah Winfrey Amerika’nın en itibarlı ve zengin televizyoncularından biri. Winfrey popüler Talk Şov programını 25 yılı tamamlayarak sona erdirdi. Oprah Winfrey Şov’un son bölümü 25 Mayıs’ta yayınlandı.  İlk kez bir Afrika asıllı Amerikalı tarafından yapılan talk şov 1986 yılında yayına başlamıştı. O tarihten bugüne Winfrey bir medya imparatorluğu kurdu ve marka haline geldi. Winfrey’in kendine ait kablolu kanalı da bu yıl  başında yayın hayatına başladı. Siyah Amerikalı olan Winfrey’in izleyiciyi nasıl kendine bağladı?

Oprah Winfrey televizyon şovuna, Chicago’da 13 bin hayranının ayakta alkışı ve ünlülerin övgüleriyle veda etti.

Oprah Amerikan televizyonlarında, 1986 yılında başlattığı popüler  talk şovuyla devrim yaptı.

150 ülkede haftada 42 milyon kişinin izlediği bir saatlik program en fazla reyting alan şov haline geldi. Geçen sene Oprah Winfrey’in programa son vereceğini  açıklaması şaşkınlık yarattı.

Hayranları son Oprah’nın neden sevdiklerini şöyle anlatıyor:

“Herkese gösterdiği nezaket, sunduğu fırsatlar, bize verdiği sevgi inanılmaz…”

“Her zaman çok gerçek ve samimi bir kişilik oldu.”

“Bize umut verdi, benimki de dahil olmak üzere birçoklarımızın hayatına iyimserlik kattı.”

Oprah izleyicilerle  kendi sorunlarını da konuşarak bir bağ kurmayı başardı.  Genç yaşta cinsel tacize uğramış olması, yoksulluk, aşırı kilo sorunu gibi. Çocukların suistimal edilmesi, AIDS, ırkçılık gibi tartışmaları da gündeme getirdi. Medya eleştirmeni Ron Simon anlatıyor:
“Programı izlemediyseniz bile neler olup bittiğinden haberdar oluyordunuz. Oprah’nın şovu millete mal olmuştu.”

Yazar Kitty Kelly Oprah’nın süperstarlığa yükselişinin inanılmaz olduğunu söylüyor: “Oprah dünyanın en ünlü kadını. Good Housekeeping dergisinin yaptığı bir kamuoyu araştırması, Oprah’nın dünyanın en beğenilen kadını olduğunu gösteriyor.”

Oprah’nın hayatının ilk yılları sonraki yıllarına dair ipucu vermiyordu. Kendisi ırkçılığın yaygın olduğu Mississippi’de yoksul bir ailede büyüdü ve birçok engelin üstesinden gelmeyi başardı.

Bir iki filmde rol aldı ama asıl ünü televizpon programıyla geldi.

Forbes dergisinin milyarderler listesinde yer alan ilk siyah Amerikalı kadın olmayı başaran Oprah Winfrey, birçok yazara da programlarında destek verdi.

Color Purple adlı Broadway oyununun yapımcılığını üstlendi ve kendi medya imparatorluğunu kurdu.

Cömertliği ile tanınan Oprah, izleyicilerine arabalar ve büyük ikramiyeler verdi.

2007 yılında Güney Afrika’daki yoksul kız çocukları için  okul yapımına 40 milyon dolar bağışladı. 13 ülkede 60 okul açılması için kampanyalar yaptı.

Siyasetle ilk ilgilenişinde, yıldızlık gücünü Barack Obama’yı başkanlık kampanyasında desteklemekte kullandı.

Talk şovu sona eren Oprah, kablolu televizyonunda çalışmalarına devam edecek. Kanalın Oprah hayranlarını çekmesi bekleniyor. (VOA)