Skip to content
Menu

İşte Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi’ne ilham kaynağı olan yüzük

roman-ring-tolkien-yuzuklerin-efendisi-yuzuk

AMERİKA BÜLTENİ (8 Nisan 2013)

Orta Dünya’yı karıştıran yüzüğün öyküsü bütün dünyada satış ve izlenme rekorlarına ulaşmıştı. İngiliz kültür merkezi Vyne’de sergilenen bir yüzüğün, J. R. R. Tolkien’in Lord of the Rings romanının merkezinde yer alan yüzüğün esin kaynağı olduğu tahmin ediliyor.

Silchester’daki Roma dönemine ait arkeoloji bölgesi olan arazide 18’nci yüzyılın sonlarında toprağı süren bir çiftçi tarafından bulunan yüzük ancak eldivenli bir parmağa giyilebilecek büyülüğüyle dikkat çekiyor. Yüzükteki kabartmada “Senicianus live well in God” yazıyor. Çiftçi kısa süre sonra bu yüzüğü Vyne bölgesinin sahibi olan arkeoloji ve tarih meraklısı Chute ailesine sattı. Senicianus’un kim olduğu ise bilinmiyor.

Bundan birkaç on yıl sonra Dwarf’s Hill adlı bir başka Roma arkeolojisi sahasında arkeolog Sir Mortimer Wheeler tarafından yüzüğe atıfta bulunan bir tablet bulundu. Tablette, ‘’Yüzüğü Nodens tapınağına geri getirinceye kadar Senicianus’un soyundan hiç kimse sağlık yüzü görmesin’’ laneti yer alıyor. Wheeler, Nodenlerin kim olduğunu öğrenmek için 1929 yılında Oxford Üniversitesi’nde Anglo-Saxon profesörü olan Tolkien’in kapısını çalacaktı. İkilinin, yüzük ve o yüzüğü çalana lanet edilen tablet hakkındaki detaylı sohbetlerinden, Hobbitler’in beşinci bölümünde Gollum’un mağarasında bulunan yüzüğe ilham kaynağı olduğu sanılıyor.

Tolkien hayranları şimdi artık Vyne’de sergilenmeye başlanan yüzüğü ziyaret edip yakından görebilirler.