Skip to content
Menu

Şok anket: Amerikalıların üçte biri Hristiyanlığın devletin resmi dini olmasını destekliyor

usaAMERİKA BÜLTENİ (7 Nisan 2013)

North Carolina eyalet kongresine sunulan ‘Hristiyanlığı eyaletin resmi dini olarak ilan eden’ yasa tasarısının yankıları sürerken, Huffington Post tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına katılan Amerikalıların üçte birinin Hristiyanlığı ABD’nin resmi dini olarak ilan edilmesini desteklemesi şok etkisi yarattı.

Huffington Post anketine katılanların yüzde 34’ü Hristiyanlığın devletin resmi dini olmasını isterken, bu fikre karşı çıkanların oranı yüzde 47 oldu. Amerikalıların yüzde 32’si ABD Anayasasında değişiklik yapılarak Hristiyanlığın resmi din olarak anayasada yer almasını desteklerken, anyasa değişikliğine karşıç ıkanların oranı yüzde 52 oldu.

ABD Yüksek Mahkemesi daha önceki içtihatlarında, ABD Anayasası’nın birinci tashih maddesinin (First Amendment) ifade özgürlüğünü teminat altına alması nedeniyle ne federal düzeyde ne de eyaletlerler düzeyinde ‘’resmi din’’ tesis edilemeyeceğine hükmetmişti.

Anketin ortaya koyduğu tabloya rağmen, ABD’de bu yönde resmi bir düzenleme yapılması pek mümkün görünmüyor. North Carolina eyalet kongresinin gündemine gelen yasa tasarısı da yeterli oy oranına ulaşamadığı için geçemedi.