Skip to content
Menu

Chicago’nun ‘Forever Marilyn’ heykelinde yanlış olan ne?

Anish Kapoor’un Millennium Park’taki “Bean” adlı dev ayna heykelinden, Daley Plaza’daki dev  Picasso çalışmasına kadar dev heykelleriyle fırtınalar koparan Chicago, yeni heykeli ve elbette neden olduğu büyük tartışmayla yine gündemde.

Amerika Bülteni – ÖZEL

Efsanevi seksi yıldız Marilyn Monroe’nun, 1955 tarihli The Seven Year Itch filmindeki unutulmaz etek sahnesini canlandıran 8 metrelik dev heykelin, 2012 Baharına kadar sergileneceği Magnificent Mile’da açılışıyla beraber büyük tartışmalar da start aldı. Sanatçı J. Seward Johnson’ın, geçtiğimiz günlerde 5,6 milyondolara alıcı bulan etekten ilham alarak yaptığı “Forever Marilyn” adlı heykelini bu kez sadece sanat dünyası değil, kadın hakları savunucuları, Chicagolular ve hatta hiç üstlerine vazife değilken turistler de tartışıyor.

’Beyond-kitschy’

Chicago Sun-Times gazetesinden Richard Roeper, ‘’beyond-kitschy (rükuş ötesi)’’ diyelendirdiği heykelin mi Chicago’yu çirkinleştirdiğini, Chicago’nun mu Marilyn heykelini çirkinleştirdiğini anlayamadığını yazıyor. Roeper’in bir itirazı daha var ki heykelden çok New York – Chicago rekabetiyle ilgili: ‘’En kötüsü de bu film sahnesinin Chicago ile hiçbir alakasının olmaması. Neden Blues Brothers ya da Ferris Bueller değil. Gerçekten, biz New York’a yenildik mi?’’

Seksi değil seksist!

Chicago Tribune ise, diplomatik bir üslupla, ‘’Bazılarına göre klasik Amerikan güzelliğini sembolize ediyor. Bazılarına göre ise mağara adamının kadın nefretinin utanç verici bir dışavurumu’’ diye yazdı.

Aslında bu Seward Johnson’ın, Marlyn Monroe’nun eteğine ilk el uzatışı değil. 2007 yılında da Ohio’nun Dayton şehrinde Monroe’nun gerçek boyutunda daha küçükçe bir versiyonunu sergilemişti.

Başımıza ne geliyorsa, New York taklitçiliğinden…

Turistler ve hatta ünlüler eteğin altına girip ‘etek altı’ fotoğrafı çekme ‘kitsch’liğinden kendilerini alamazken Michigan Avenue üzerindeki bir Chicago’lu en çok dile getirilen şikayete katılıyor: ‘’Bu film bir New York filmi. Chicago bunu hep yapıyor. Başımıza ne geliyorsa New York taklidi yapmamızdan…’’