Skip to content
Menu

İyi ki doğdun The Daily Show!

İlk kez 21 Temmuz 1996 gecesi yayınlanan The Daily Show adlı ‘komedi haber’ programı 15’nci doğumgününü kutluyor. İşte en iyi Jon Stewart vecizelerinden bir seçmece:

Amerika Bülteni – ÖZEL

Önceleri Craig Kilborn’un sunduğu program, 1999 yılında Jon Stewart’ın sunuculuğa başlamasıyla daha çok politik gelişmelere yoğunlaşınca, Amerikan televizyonlarında bir fenomene dönüştü. Kendisini ‘fake news’ olarak tanımlıyan programda günlük politik gelişmeler ve polemikler, komik bir dille ‘haber formatı’ içinde yansıtılıyor. Comedy Central kanalında yayınlanan ve oldukça etkili olan programa Obama’dan ABD genelkurmay başkanına, Kongre liderlerinden Amerikalı kanaat önderlerine ve ünlü yıldızlara kadar her kesimden önemli isim konuk olarak katılıyor.

 

İşte Jon Stewart’ın yıllar içinde hafızalardan silinmemiş bazı sözleri:

 

‘’Ne? Kongre üyesi seks skandalına karıştı ve bunun için Bill Clinton’dan özür mü diliyor? Ne için? Telif hakkı ihlalinden dolayı mı?’’ (Weinergate skandalı sırasında)

***

‘’Demokratlar dama Cumhuriyetçiler satranç oynuyor değil. Cumhuriyetçiler satranç oynuyor ve Demokratlar ise bir kez daha t.şaklarını kıçlarına yapıştırdıkları için revirdeler’’

***

150’den fazla devlet başkanı BM zirvesi için şehirde. Bu da New Yorklulara, sahip olduklarını bile bilmedikleri önyargılarını keşfetme fırsatı veriyor.

***

Bomba patlasaydı bile 72 huri büyük hayal kırıklığı yaşayacaktı.

Detroit’de külotunun içine yerleştirdiği bombayı patlatamayan intihar bombacısı hakkında-

***

Washington’da National Mall’da toplanacak milyonlarca ılımlı Amerikalı liderlere ve ulusal medyaya şu mesajı verecek: İşte buradayız. Gerçi sadece saat 6’ya kadar. Çünkü bebeği bakıcıya bıraktık.’’

(Geçen yıl organize ettiği Rally to Restore Sanity in Washington mitingini ilk kez duyururken)

***

Halkın iradesi ile ilgili şunu unutmayın. Macarena fırtınasına bile kapılmıştık, çok uzun olmayan bir süre önce.

***

Dick Cheney ve Karl Rove bir zamanlar bu ülkedeki en güçlü iki kişiyken bugün Balzheimer hastalığının pençesindeler. Balzheimer, hafızayı yok edip hastaya kendilerinin kariyer yaptığı şeyleri yapıyorlar diye başkalarını eleştirme için ‘ball (t.ş.k)’ büyüten korkunç bir hastalık.

***

”Arizona is the meth lab of democracy.” Arizona’nın yeni göçmen yasası hakkında konuşurken.

***

”I was not elected to serve one party.” —George W. Bush (videodan)

”You were not elected.” —Jon Stewart

”I have something else to ask you, to ask every American. I ask you to pray for this great nation.” —Bush

”We’re way ahead of you.”

—George W. Bushun Aralık 2000’deki seçim zaferi konuşması hakkında

 ***

Amerika kutsanmış bir ülke ise tanrı neden bütün petrolümüzü bizden nefret eden insanların toprağının altına yerleştirdi?

***

Arkadaşını vurmasaydı, bu dışarıya, Amerika’nın zayıf olduğu mesajı verebilirdi.

(Dick Cheney’nin avda arkadaşını kuş sanarak vurması hakkında)

***

Michele Obama bir Demokrat. Bu sebeple Cumhuriyetçilerin aksine Amerika’yı sevdiğini ispat etmek zorunda. Cumhuriyetçilerin Amerika’yı sevdiğini herkes biliyor. Sadece Amerikalıların yarısından nefret ediyorlar.

***

Şükran gününü eski usul kutladım. Komşularımı yemeğe çağırdım beraber yedik içtik. Sonra onları öldürüp topraklarını ellerinden aldım.

***

Fox News’den de mi hiçbir şey öğrenmediniz? Hikayenizi seçin ve ona bağlı kalın. Eğer haberler hikayenize uygun değilse, lanet haberi değiştirip hikayeye uydurun.

-MSNBC’ye gazetecilik tavsiyelerinde bulunurken-

***

Demokratlar tarihi bir yarış içinde. Barack Obama, Hillary Clinton’a karşı. Normalde siyah ya da kadın bir başkan gördüğümüzde, bir meteor Özgürlük Anıtına çarpmak üzeredir.

***

‘’Eğer 11 Eylül 2001 saldırısı birşey ispatladıysa o da teröristler bize saldırabilir ama bizi Amerikalı yapan özgürlüğümüzü haklarımızı değerlerimizi elimizden alamazlar. Bunları ancak Adalet Bakanı John Ashcroft alabilir.’’

***

‘’…Çünkü biliyorsunuz, eğer mitinginiz çoğunlukla beyazlardan oluşuyorsa ırkçı bir talep için toplanmışınız demektir. Eğer çoğunlukla renklilerden oluşuyorsa bir hak talebiniz var demektir.

–       Rally to Restore Sanity mitinginde her ırktan insanın dengeli oranda olmasını överken

***

Ne söylediğimizin ne yaptığımızın önemi yok artık. Haberlerde bizim ne söylediğimizin ne yaptığımızın söylendiğinin önemi var.

–       30 Ekim 2010 Rally to Restore Sanity mitingi –

***

‘’Liberal elit’’ lafı sürekli gündemde. Ben de sürekli Hıristiyan sağcıları düşünüyorum. Sadece sizin cennetlik olduğunuzu düşünmekten daha elit ne olabilir ki?’’