Skip to content
Menu

İsrail’de protestolar hükümeti zorluyor

İsrail hükümeti, Yahudi halkın ciddi desteğini arkasına alan protestolara karşı, petrol fiyatlarına zammı geri aldığını ve gıda fiyatlarını azaltmak için adım atacağını açıkladı.

Ülkede geçen iki hafta içinde yüz binlerce kişi ekonomik zorlukları ve konut kiralarının yüksekliğini protesto etmek için sokağa çıkmıştı.

İsrail Merkez Bankası başkanı Stanley Fisher, protestolar başladığından bu yana yaptığı ilk açıklamada, göstericilerin kaygılarında haklı yönler bulunduğunu, ancak sorunların bir gecede çözülemeyeceğini söyledi.

İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu şimdiye kadar protestocularla görüşmeyi şimdiye kadar kabul etmedi.

Bu arada, ekonomik şartları protesto eden göstericilere destek amacıyla ülke çapında bir günlük grev de düzenlendi.

Greve katılım düzeyini ölçmek şimdilik mümkün olmasa da Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren Yerel Yönetimler Sendikası başkanı Şlomo Buhbut, belediye işçilerinin çoğunluğunun işe gitmeme çağrısına uyduğunu söyledi.

BBC muhabiri Kevin Connolly, protesto için kentin iş merkezleri yakınlarında kurulan çadır kamplarında hükümet karşıtı pankartlar asıldığını söylüyor.

Connolly’e göre, çadır kamplarındaki atmosfer, Mısır’daki Tahrir Meydanı ile Woodstock festivali ve Güney Fransa’daki kamp tatilleri arası bir yerde.

BBC – 2 Ağustos 2011