Skip to content
Menu

Temsilciler Meclisi kabul etti, gözler Senato’da

(Amerika Bülteni / 2 Ağustos 2011)
Kongre’de haftalardır süren uzlaşmazlık krizi, ABD’nin borçlarını ödemede temerrüde düşmesine saatler kala çözülme yoluna girdi. Hükümete yeni borçlanma için imkan yaratacak aynı zamanda kamusal harcamalarda da kesinti öngören partiler üstü tasarı, Temsilciler Meclisi‘nden kolayca geçti. Tasarının, bugün Washington saatiyle öğle saatlerinde Senato’da oylanması bekleniyor. Başkan Obama, tasarı önüne geldiğinde veto etmeme garantisi verdi.

ABD’nin borçlanma tavanını yükselten tasarı aynı zamanda önümüzdeki 10 yıllık süreçte kamusal harcamalarda 2 trilyon dolarlık kesinti vaadi içermesi nedeniyle sol çevrelerde ve sendikalarda rahatsızlığa neden oluyor. Tasarıya karşı tavrı merakla beklenen Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi, ‘’Bu yasadan mutlu değilim. Ancak bir uzlaşmaya erişilmiş olunmasından dolayı mutluyum. Oy vereceğim’’ açıklaması yaptı.

Tasarı ile ilk etapta ABD’nin borçlanma tavanı 400 milyar dolar artırılıyor. Sonbaharda ise bu limit 500 milyar dolar daha yükseltilecek. Ancak yasanın kesinti içeren kısmını zorlu bir süreç bekliyor. Kongre’nin iki kandaından ve her iki partiden eşit olarak 12 üyeden oluşacak ve ‘Süper Kongre’ olarak adlandırılan komite 11,5 trilyon dolarlık kamusal harcama kesintisinin hangi federal kalemlerden yapılacağını belirleyecek. Demokratlar genel olarak savunma harcamalarından kesinti yapılmasını isterken, Cumhuriyetçiler sosyal yardım harcamalarından kesinti yapılması taraftarı.