Skip to content
Menu

Obama’nın rakipleri Iowa’da görücüye çıktı

2012 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin adaylığı için parti içi önseçim mücadelesi gayriresmi olarak Cumartesi günü Iowa’da başlayacak. Cumartesi günü gerçekleşecek Iowa Straw Poll olarak adlandırılan geleneksel parti-içi aday yoklaması öncesi adaylar kozlarını televizyonda paylaştı.

Amerika Bülteni (11 Ağustos 2011)

Cumartesi günü gerçekleşecek Iowa Straw Poll olarak adlandırılan kritik parti-içi aday yoklaması öncesi yapılacak açıkoturuma Cumhuriyetçi Parti içindeki 8 aday adayı katıldı. Açıkoturumun başlamasına saatler kala aday olacağı gayriresmi olarak doğrulanan Texas valisi Rick Perry ise açıkoturuma katılmadı.

Açıkoturumda Tim Pawlenty ile Michele Bachman arasında atışma yaşanırken, Ron Paul ile Rick Santorum ise İran’a karşı uygulanacak politika konusundaki tartışmalarında seslerini oldukça yükseltti. Newt Gingrich ise kendisine sorulan sorulara tepki gösterdi

Iowa Straw Poll, her başkanlık seçimi yılı öncesindeki Ağustos ayında eyaletin Ames şehrinde gerçekleşiyor. Sonuçları bağlayıcı olmayan yoklamanın, ilk önseçim olan Iowa’yı hangi adayın kazanmaya daha yakın olduğu hakkında fikir veriyor ve parti içi yarışta etkili rol oynuyor. Parti içi yarışın resmen başlayacağı Iowa resmi önseçimi ise 6 Şubat 2012 tarihinde gerçekleşecek.

Gözler 3 aday üzerindeydi

Bugünkü televizyon açıkoturumunda ve Cumartesi günü yapılacak aday yoklamasında tüm gözler, adaylardan Mitt Romney, Tim Pawlenty ve Michele Bachmann üzerinde olacak. Parti içi yarışın şu anda favori ismi olan Massachusetts eski valisi Mitt Romney, 2008 yılında Iowa Straw Poll’da birinci gelmesine rağmen Iowa önseçiminde Mike Huckabee’ye yenilmişti. Romney, şu ana kadar parti içindeki rakiplerini hedef almaktan çok doğrudan Obama’ya yoğunlaşan bir kampanya yürüttü.

Minnesota valisi Tim Pawlenty ise büyük umutlarla girdiği yarışta henüz istediği rüzgarı yakalayabilmiş değil. Pawlenty için bu geceki açıkoturum çok önemli. Michele Bachmann’ın ise, Iowa’daki yoğun Evanjelik oylara hitap etmesi bekleniyor.

Utah eski valisi ve Obama’nın eski Pekin büyükelçisi Jon Huntsman ise kendisi gibi Mormon olan Mitt Romney’e karşı kendini gösterme fırsatı arayacak.

Libertaryan Cumhuriyetçilerin lideri olan Texas milletvekili Ron Paul da, protets aday kimliğinden, geniş taban desteğine sahip aday konumuna geçmek istiyor.

Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich, Herman Cain ve Pennsylvania eski Senatörü Rick Santorum da açıkoturuma katılacak diğer 3 isim.