Skip to content
Menu

Ron Paul’u başkan adayı olarak ciddiye almanın vakti mi?

Cemal T. Demir (Amerika Bulteni)

Libertaryan hareketin politik lideri konumundaki, Amerikan Temsilciler Meclisi Texas milletvekili Ron Paul, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında, Gallup’un son anketine göre üçüncü sıraya yükseldi. Michele Bachmann’ı da geçerek, Texas Valisi Rick Perry ve Massachusetts eski valisi Mitt Romney’nin ardından üçüncü sıraya yükselen Ron Paul’un kampanyası da, en üst düzey adayların kampanyası seviyesinde bağış toplamasıyla da herkesi şaşırtıyor.

Ron Paul, Ağustos ayı başında, parti için yarışta önemli bir sınav olan Iowa Parti İçi Adaylık Yoklamasında da kıl payı oyla ikinci olmuştu.

‘’Merkez bankası FED’i ve Eğitim Bakanlığını kaldırmaktan, ABD’nin küresel askeri varlığını ülkeye çekmekten, başka ülkelerin iç işlerine karışma politikasını bitirmekten, ekonomideki devlet varlığını minimuma indirmekten’’ bahseden Paul’un adaylığını Amerikan medyası genel olarak bugüne kadar ciddiye almıyordu. Ancak son göstergeler bu konuda ‘acaba Ron Paul’u aday olarak ciddiye almanın vakti mi?’ sorusunu gündeme getirdi.

’Evet, Ron Paul bir gerçek’’ : Birçok medya organının Ron Paul’u ‘seçilemez’ gördüğü için haberleştirmeye değer bulmadığına dikkat çekiyor The Economist yazarı Will Wilkinson. Oysa, Başkan Obama’ya karşı farazi karşılaşması anketinde sadece yüzde 2 ile seçimi kaybediyor. Bu Obama’nın zayıflığı kadar Paul’un gücünü de gösteriyor. Paul, hiç şüphesiz, Michele Bachmann’dan daha muteber bir aday. Bu savaş karşıtı ve ABD Merkez Bankasını ve Amerikan sosyal devlet kurumlarını ortadan kaldırmayı savunan Cumhuriyetçiye biraz daha dikkatle bakmanın zamanı…

’Hayır. Ron Paul hala marjinal oyuncu’’: Medyanın Ron Paul’u ciddiye almamasını haklı buluyor Chicago Tribune yazarı Eric Zorn. RealClearPolitics ulusal anket ortalamasında 6’ncı sırada yer alan bir adayı yok etmek için partiler üstü medya komplosuna gerek yok. Paul taraftarları adayları hakkında çok şevkli ancak, Amerikan kamuoyu için kendisi hala ciddi bir fenomen değil.

’Ne olursa olsun, radarlara yakalanmadan uçuyor gibi’’. Ron Paul, birçok kişinin sandığından çok daha makul ve etkili bir aday diyor Iowa Des Moines Register gazetesi yazarı Kathie Obradovich. Paul, medyanın kendisini görmemesini bir avantaja çevirmeli. Bu, onun diğer popüler ve üst düzey adaylarla ilgili medyada esen sert fırtınaların tartışmaların benzerinin kendisinin başına gelmesinden korur.  (25 Ağustos 2011)