Skip to content
Menu

Gelecek hafta yukarı bakarak yürüyün! 6 tonluk NASA uydusu yere çarpacak

AMERİKA BÜLTENİ (17 Eylül 2011- 13:30)

NASA’ya ait 6 tonluk bir uydu gelecek hafta içinde dünyaya çarpacak. NASA, muhtemelen 23 Eylül günü uydunun 26 parçasının yeryüzüne çarpacağını açıkladı. Atmosferin yukarı katmanlarında araştırmalar yapan ‘’Upper Atmosphere Research Satellite (UARS)’’ uydusu 2005 yılında emekli edilmiş ve o günden beri de irtifa kaybetmeye başlamıştı. NASA, bu konudaki detayları ve parçaların muhtemelen hangi kıtaya düşeceğini haftabaşında açıklayabileceklerini belirtti. Şu an için, bu uydunun parçalarının Antarktika dışında bütün kıtalara düşebileceği belirtiliyor.

İşte cevabı merak edilen bazı sorular:

Uydu ne kadar büyük?

Yaklaşık olarak bir belediye otobüsü büyüklüğünde ve 6 ton ağırlığında. Uzay çöpleri düşünüldüğünde büyükçe bir parça. Ancak önemli bir kısmı atmosfere girdiğinde yanacak. Ancak, en az 26 parçasının yanmayarak dünyaya çarpması bekleniyor. Bu 26 parçanın toplam ağırlığı yarım tonu buluyor. Bunların en büyüğü olan uydunun soğutucusu ise 150 kilogram ağırlığında.

İnsana çarpma ihtimali nedir?

NASA düşecek parçaların gezegende bir insanın başına düşme ihtimalini 3200’de 1 olarak kaydediyor. NASA yetkilileri uzay çağı başladığından beri uzaydaki çöplerin yeryüzüne düştüğünü ancak bu güne kadar hiçbir insan yaralanması ya da maddi zarara yol açmadıklarına dikkat çekiyor. Yeryüzünün üçte ikisi okyanus olduğu için çoğunlukla okyanusa ya da insanların yaşamadığı bölgelere düşüyor bu uzay aracı parçaları.

NASA’nın ihmalkarlığı mı söz konusu?

Aslında artık değil. Dünyanın yörüngesindeki uydu çöplüğü tehlike saçmaya başladıktan sonra, uzaya gönderilen bütün uydulara, işi bittiğinde udyu mezarlığı olarak bilinen yörünge noktasına yerleşecek ya da dünyaya geri gelecek kadar ekstra enerji depolanması standardı getirildi. UARS bu standartların olmadığı dönemde uzaya gönderilmişti.