Skip to content
Menu

ABD Genelkurmay Başkanlığı bugün el değiştiriyor

ABD Genelkurmay Başkanlığı 10 yıl sonra yeniden karacılara geçiyor. Orgeneral Martin Dempsey (sağda) görevi Oramiral Mike Mullen'den devralıyor

AMERİKA BÜLTENİ

(30 Eylül 2011)

Barack Obama’nın geçtiğimiz Mayıs ayında ilan ettiği ve CIA’den Pentagon’a kadar ABD güvenlik kurumlarının yöneticilerinin değişimi bugün tamamlanacak. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen bugün görevini Orgeneral Martin Dempsey’e devrediyor. Devir teslim töreninde ABD Başkanı Barack Obama da bir konuşma yapacak. General Dempsey, Pakistan’ın ABD güvenlik politikalarının merkezine yerleştiği ve askeri harcamaların kesilmesinin gündemde olduğu kritik bir süreçte komutanlığa geçiyor. Orgeneral Dempsey, son 10 yıldır genelkurmay başkanı olan ilk karacı.

Selefinden farklı düşünüyor

General Dempsey de diğer birçok Amerikan generali gibi kamuoyunda görüşleri pek bilinen biri değil. Dempsey’nin, ‘’ABD’nin tehdit önceliği’’ konusunda görevi devreden Mullen’den daha şahin bir yapıda olması da, askeri harcamaların gündem olacağı birkaç yılda Genelkurmay- Beyaz Saray ilişkilerinde tansiyona yol açabilir. General Dempsey, kendisine emekliye ayrılan Amiral Mullen’in, ‘’Bugün ABD’ye en büyük tek tehdit ulusal borcudur’’ sözleri hatırlatıldığında, ‘’Bu konuda kesinlikle böyle düşünmüyorum’’ cevabı vermişti. Dempsey, ABD’nin gücünün askeri, diplomatik ve ekonomik 3 ayağı olduğunu ifade ederek, ‘’bunlardan birini tek başına öne çıkaramazsınız’’ düşüncesini dile getirmişti.

Genelkurmay başkanının komuta ettiği bir birlik yok

ABD’de Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye’deki sistemden biraz farklı bir konumda. ABD Genelkurmay Başkanı, ABD Başkanının, ulusal güvenlik konseyinin ve Savunma Bakanı’nın askeri konulardaki baş danışmanı konumunda. Ayrıca ordunun kamuoyuna açık sözcüsü görevini görüyor. Ancak, askeri politikaların oluşmasında sivil yönetimin parçası olduğu halde, ordunun yönetiminde yer almıyor. Doğrudan komuta ettiği hiçbir birlik yok. Resmi hiyerarşide ABD başkanı ile ordu komutanları arasında yer alamıyor.