Skip to content
Menu

Irak: ABD askerleri kalsın, ama bir şartla

Iraklı liderler, ABD askerlerinin bir kısmının Obama yönetiminin açıkladığı geri çekiliş tarihine tabi olmamasını isteyecek.

Fakat Iraklı liderler, ülkede konuşlanmaya devam etmesini istedikleri Amerikalı askerlerin yasal dokunulmazlık hakkının ellerinden alınmasını şart koşuyor.

Irak’taki ana siyasi partiler kararı açıklamadan önce konuyu haftalardır tartışıyordu.

ABD, Irak hükümeti ile vardığı güvenlik anlaşması uyarınca, askerlerini bu yıl sonunda Irak’tan geri çekeceğini açıklamıştı.

Fakat Obama hükümeti, bu mühletten sonra askeri eğitim vermeye devam edecek bir grup askerini Irak’ta bırakıp bırakmayacağı konusunda Iraklı yetkililerin karara varması için bastırıyordu.

ABD askerleri işgalden bu yana Irak’ta yasal dokunulmazlığa sahip halde hareket ediyor. Iraklı yetkililerin suç işlediğini düşündüğü yabancı askerleri Irak mahkemelerine sevketme hakkı yok.

Muhabirler, ABD’nin yasal dokunulmazlık hakkı olmadan askerlerini Irak’ta bırakmaya yanaşmayacağını söylüyor.

Irak’ta güvenlik durumu geçmiş yıllara kıyasla daha sakin olsa da saldırı olayları halen devam ediyor.

Son olarak Bağdat’ın batısında yer alan Ramadi kentinde meydana gelen patlamada aralarında sekiz polis memurunun da bulunduğu 21 kişi yaralandı.

Bir başka olayda ise Bağdat’ın kuzeyinde bir otobüse düzenlenen saldırıda dört İranlının yaralandığı bildiriliyor. (BBC)