Skip to content
Menu

Televizyonların erkekliği sunum şekli kadınlığı sunum şeklinden daha kötü!

AMERİKA BÜLTENİ (12 Ekim 2011)

Amerikan televizyonlarında bu sezon başlayan bazı durum komedileri ve diziler yeni bir tartışmanın da başlamasına neden oldu: Televizyonlar erkekliği mi daha kötü karakterize ediyor kadınlığı mı?

NPR’dan Linda Holmes’a göre televizyon, erkeklikten anladığı konusunda kadınlıktan anladığı konusundakinden bile kötü bir dönemde.

Tartışmayı başlatan ise CBS kanalında yeni yayınlanmaya başlanan ‘’How To Be A Gentleman’’ adlı dizi oldu. Dizide erkeklerin, ya nazik, kibar ancak kudretsiz olabilecekleri ya da beyinsiz ama cinsel açıdan kudretli olabilecekleri fikri ekseninde komik olaylar işleniyor. Dizi konseptine göre bir tarafta ‘gentlemen’ diğer tarafta ise ‘real men’ var. Ortası yok.

Aslında bu dizi tek başına olsaydı herkes gülüp geçecekti ancak iş bununla sınırla değil. Tim Allen’in kadınlarla çevrili bir dünyada kalan son erkeğin dramını anlattığı ‘’Last Man Standing’’ ABC televizyonunda başladı. Yine, üç delikanlının ‘narsuyuna vücut kremleri evreni’nde verdiği delikanlı imajına sahip olma mücadelesini anlatan ‘’Man Up’’ durum komedi dizisi de yine ABC televizyonunda başladı. Ve hakeza, yakında başlayacak olan ve tamamen kadınların yönettiği bir çalışma hayatında, kadın gibi giyinerek hayatta kalmaya çalışan iki delikanlının yaşadıklarını anlatan ‘’Work It’’ dizisi de cabası.

Kendisi de bir kadın olan Holmes, ‘’Samimi olmak gerekirse televizyonların yansıttığı erkekler, gerçek hayatta tanıdığım erkeklere, televizyonların yansıttığı kadınların gerçek hayatta tanıdığım kadınlara benzemesinden daha az benziyor.’’ diyor ve ekliyor: ‘’Dizilerdeki erkek karakterlerin duygusal olanları zayıf karakterler, güçlü olanları ise salak. Kadınlar iki tiple de beraber olmak istemiyor, hatta evli olsalar bile… Hem Amerikan futbolu seyredip hem de doğum gününüzü hatırlayabilen erkekler nerede? Harika babalar, harika kocalar, harika erkek arkadaşlarınız nerede? Günlük hayatta fazlasıyla olan gerçek erkekler nerede?

Televizyonun kadınlıkla olan tarihi felaket ilişkisini kısmen düzeltmek uzun zaman aldı. Ancak şu noktada şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Günümüz televizyonlarının kadın olmaktan anladığını, günümüz televizyonların erkek olmaktan anladığından daha az rahatsız edici buluyorum’’