Skip to content
Menu

Nazi traşının erkekler arasında yeniden moda olması tartışma yaratıyor

AMERİKA BÜLTENİ (18 Kasım 2011)

Kenarların kısacık kesildiği tepede saçın bırakıldığı traş şekli New York, Londra gibi moda merkezlerinde son zamanlarda erkeklerde arasında en hızla yayılan saç traşı şekli. Ne var bunda büyütülecek diyeceksiniz? Bu traş şekline berberlerin verdiği ‘Hitler Youth (Hitler Gençliği)’ adı ve bu saç kesiminin bir zamanlar Nazilerin resmi saç traşı olması, konuyu bir moda tartışmaşı olmaktan çıkarıyor. New York Times gazetesinin konuyu sayfalarına taşımasıyla da tartışma Amerikan medyasına yayıldı. Gazete, ABD ve İngiltere’de erkeklerin artan oranda artık 1930’lar traşı istediklerine dikkat çekti.

Bazı yazarlar ve moda uzmanları, Nazi Traşı modasını, ‘modern ve fit’ bir tarz bularak, konunun politik alana taşınmasına karşı çıkıyor. The Frisky yazarı Stephanie Blejec de bu görüşte olanlardan: ‘’Gayet güzel bir görünüm veriyor. Hatları ortaya çıkaran modern bir havası var. Açık ki saçlarını bu şekilde kestiren herkes de, yürüyen faşizm bilboardı değil. Traşın adı ise bir tür ileri moda olabilir’’

Traşa, ‘Hitler Youth’ adı verilmesi, tepkilerin daha da büyümesine neden oluyor. Bu saç kesimine en büyük tepkiyi gösteren yazarlardan biri olan Jezebel yazarı Jenna Sauer, tepkisini, ‘’David Lynch, George Orwell, Bernard Sumner hep bu saç kesimine sahip. Neden Hitler Youth? Gençlere ne oluyor böyle? İkinci Dünya Savaşını okumuş kendisine saygısı olan biri nasıl berbere girip böyle bir saç kesimi ister? Nazi moda değildir. Hiçbir zaman!’’ sözleriyle dile getiriyor.