Skip to content
Menu

Genleriniz sabahçı geni mi, akşamcı geni mi?

AMERİKA BÜLTENİ (29 Kasım 2011)

Neden bazı insanlar sabahın erken saatinde uyanıp gayet dinç olabiliyorken, bazı insanların uyanması da kendine gelmesi de geç sürüyor? Alman bilimadamlarına göre bunun ‘genetik’ bir nedeni var.

Avrupa genelinde 4 bin ayrı kişi üzerinde inceleme yapan Alman bilimadamları, bu kişilerin uyku alışkanlıklarıyla genlerini grupladığında, sabahçıların tamamında ABCC9 adlı genin, bilimadamlarının ifadesiyle ‘sabahçı geni’nin varlığını tespit etti. ABCC9 geni sahipleri, bu gene sahip olmayanlara göre oldukça kısa süre uyuyup, uyandıklarında da erkenden dinç hale gelebiliyor. Bunu doğrulamak için ABCC9 genini meyve sineklerine aşılayan bilimadamları, uyku sürelerinin öncekinden daha kısaldığını tespit etti.

ABCC9’um var diye övünme, yok diye yerinme!

ABCC9 geni, hücrelerdeki enerji metobolizmasını harekete geçire bir protein kodu. Her ne kadar uykuyla bağı tespit eidlse de bunun uykuyu nasıl etkilediği ise henüz tam net değil.

Ancak ABCC9’sunuz var diye de hemen sevinmeyin ya day ok diye de üzülmeyin! Bu gen sahipleri kalp rahatsızlıklarına ve diyabet gibi rahatsızlıklara daha açık insanlar. Bilimadamlarına göre bu keşifte de en önemli sonuç, yeterli ve düzenli uyku ile kalp rahatsızlıkları arasındaki güçlü bağın yeniden onaylanması. Bir uzman, toplumda uykunun tembellikle özdeşleştirilmesinin, kısa süreli uykunun takdir edilmesinin yanlışlığına dikkat çekiyor.