Skip to content
Menu

Şok Rapor: FED, bankalara 2008’de gizlice 7.7 trilyon dolar borç vermiş

FED Başkanı Bernanke'yi oldukça zor günler bekliyor.

AMERİKA BÜLTENİ (28 Kasım 2011)

Bloomberg Markets’in, ABD’deki bilgi alma hürriyeti yasası çerçevesinde FED’in 2008 krizine ilişkin 29 bin sayfalık resmi evrakı ve 21 binden fazla havalesi üzerinde yaptığı hesaplar sonucu bulduğu rakamlar Amerikan kamuoyunu şok ediyor.

Bloomberg News tarafından yayınlanan rapora göre Amerikan Merkez Bankası FED, 2008 krizi sırasında bankalara ve finans kurumlarına gizlice 7.7 trilyon dolar borç vermiş. FED’in 2008 yılında sadece 5 Aralık 2008 günü  1.2 trilyon dolar dağıttığı ortaya çıktı. Bankaların ve bankerlerin, milyarlarca dolar borç aldıklarını gizledikleri ve sigorta şirketlerine finans durumlarını sağlıklı olarak yansıttıkları anlaşıldı.  Bloomberg News, bugüne kadar da kimsenin bankaların FED’in oldukça düşük faizli kredisi nedeniyle 13 milyar kar elde ettiğini bilmediğine dikkat çekiyor.

Altı büyükler, krize rağmen ‘hazineden’ zenginleşmiş

Finans krizinin ortasında gizlice milyarlarca dolar kar eden bu bankalar, ‘’altı büyükler’’ olarak bilinen JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs Group, ve Morgan Stanley.

ABD Hazine Bakanlığının kısaca TARP (Troubled Asset Relief Program) olarak bilinen 700 milyar dolarlık yardım paketinden 160 milyar dolarlık fonun da altı büyüklere gittiği anlaşıldı. Bloomberg’in hesaplarına göre altı büyüklerin FED’ten aldığı borç miktarı ise 460 milyar doları buluyor.

Bank of America’nın o zamanki CEO’su Kenneth D. Lewis’in hissedarlara, ‘’dünyanın en güçlü ve en istikrarlı bankalarından birinin başında olduğunu’’ yazdığı 26 Kasım 2008 günü, Amerikan Merkez Bankasına gizlice 86 milyar dolar borçlu olduğu da anlaşıldı. Yine, Bloomberg araştırmasına göre Morgan Stanley ise 2008 Eylül ayında sadece bir ayda gizlice 107 milyar dolar borç almış.

Altı büyüklerin 30 Eylül 2006 tarihi itibarı ile toplam varlığı 6.8 trilyon dolardı. Yaşanan büyük krize rağmen altı büyüklerin 20 Eylül 2011 tarihi itibarı ile toplam varlığı ise 9.5 trilyon dolara ulaştı. FED’in, Amerika’yı krize sürükleyen kurumları ve uygulamaları engellemek yerine gizlice destekleyerek, bankerlerine krizden önceki kadar ödeme yapmalarını sağladığının anlaşılması da Amerikan kamuoyunda şok etkisi yaptı. Bazı KOngre üyeleri ise, gizli borçla ilgili olarak FED başkanının Kongre’ye ifade vermesi gerektiğini belirtiyor.