Skip to content
Menu

Ay tutulması sırasında ABD’nin Batı eyaletleri nadir bir gök şovuna şahit olacak

AMERİKA BÜLTENİ (9 Aralık 2011)

Eğer ABD’nin Batı ve kuzey şehirlerinde yaşıyorsanız, bu Cumartesi sabahını haftasonu uykusuyla geçirmeyin.

15 Nisan 2014’e kadar son ay tutulması Cumartesi sabahı gerçekleşecek. NASA, yılın ve gelecek 2,5 yılın son ay tutulmasını ABD’nin doğu yakasında yaşayanların göremeyeceğini açıkladı. ABD’nin Batı eyaletleri ise oldukça nadir görülen bir gökyüzü tecrübesi yaşayacaklar. Sabah erken saatlerde güneş doğudan yükselirken Batıya baktıklarında kızıl renge boyanmış ayın ufukta batmasını seyredebilecekler. Normalde ay tutulmasında, güneş, dünya ve ay 180 derecelik bir hatta dizildiği için ay ve güneşi aynı anda görmek zor. Ancak atmosferik ışık kırılması sayesinde Batı eyaletlerinde yaşayanlar eğer hava açık olursa bu nadir görüntüyü yaşayacaklar.

Atmosferik ışık kırılması, atmosferin bir mercek gibi, gök cisimlerini gerçekte bulundukları konumdan daha yukarıda göstermesi. Örneğin güneş batarken hemen ufuk üstünde gördüğümüzde aslında güneş ufkun üzerinde değil. Batmıştır ancak atmosfer bize onu hala göstermektedir. Aynı şey ay için de geçerli. Hatta bilimadamları, güneş doğarken ayın henüz batmamış gözükmesine isim bile koymuşlar: ‘’Selenelion’’.

Eğer hava açık olursa bu göksel şovu seyredebilecek Amerikan şehirleri arasında Los Angeles, Phoenix, Denver ve Winnipeg de var. Chicago, Dallas gibi orta şehirler ise 2-3 dakikalığına görebilecek. Hangi şehirlerde saat tam olarak kaçta bu muhteşem olayın seyredilebileceğinin tablosu ile tutulmayı açıklayan nefis video aşağıda: