Skip to content
Menu

Hamas, Filistin Kurtuluş Örgütü şemsiyesi altına girmeyi kabul etti

Associated Press’in haberine göre, Hamas lideri Halid Meşal, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) liderlik seçimleri için hazırlık yapacak komiteye katıldı.

FKÖ seçimlerinin birkaç yıl daha yapılması beklenmiyor, ancak Meşal’in bu hamlesiHamas’ın rakibi El Fetih’in lideri Mahmud Abbas’la işbirliği yapacağı anlamına geliyor.

Hamas’ın Filistin bağımsızlık hareketinin şemsiye kuruluşu FKÖ’ye katılması, aynı zamanda FKÖ’nün İsrail’e verdiği bütün taahhütlerinin Hamas tarafından da kabul edilmesi demek.

İLİŞKİLER İÇİN ÇOK KRİTİK BİR ADIM

Bu Filistin siyaseti adına çok kritik bir gelişme. Böylece Hamas’ın 2007 yılında Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesiyle kopan iki grubun yeniden birleşmesi için en önemli adım atıldı.

Önümüzdeki yıl Batı Şeria’da ve Gazze’de ortak bir parlamento için ayrı ayrı seçimler yapılması öngörülüyor.

BİR AYDA İKİNCİ KEZ

Abbas ve Meşal, uzlaşma görüşmeleri için bir ay içinde ikinci kez bir araya geldi.

El Arabiya’ya konuşan El Fetih heyeti başkanı Azzam el Ahmed, liderlerin dün akşam Mısır’ın başkenti Kahire’ye ulaştığını, geldikten kısa süre sonra görüşmelere başladığını duyurdu.

Liderlerin görüşmesinden önce heyetlerin, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirdiği 2007’da fonksiyonunu kaybeden FilistinMeclisi Yasama Konseyi’nin yeniden faal hale getirilmesini ele aldığı bildirildi.