Skip to content
Menu

Robert Reich: Demokratlar, 2012 seçimine Obama-Clinton etiketiyle katılacak

AMERİKA BÜLTENİ (29 Aralık 2011)

Herkesin Cumhuriyetçi Partinin 2012 adaylık yarışına yoğunlaştığı bir haftada, Bill Clinton yönetiminde iki dönem Çalışma Bakanlığı da yapan ünlü ve etkili ekonomi-politik yazarı Robert Reich’in iddiası , bütün gözleri yeniden Demokrat Parti için muhtemel senaryolara çevirdi.

Clinton ailesine de oldukça yakın olan Reich, Hillary Clinton’un başkan yardımcısı adayı olacağını iddia ederek, Demokrat Partinin 2012’de Obama-Clinton etiketiyle seçime katılacağını yazdı. Reich, bu politik öngörüsünün kesinlikle ‘içeriden’ bir bilgiye dayanmadığını ve kendi gözlemlerinin ürünü olduğunu vurgularken, Joe Biden’ın da yıllardır hayalini kurduğu makama, dışişleri bakanlığına, sonunda kavuşacağını kaydetti.

Reich, bu hamleyle ekonomik tablonun seçimde zorlayacağı Obama’nın Demokrat Partinin kampanyasını yeniden ateşleyeceğini ve yeni bir enerji yaratacağını hesapladığını aktararak, şöyle yazdı:  ‘’Bu değişiklik aynı zamanda Hillary Clinton’u 2016 başkanlık seçiminin doğal adayı haline getirecek. Böylece Demokratlar, Beyaz Saray’da 12 yıl ve daha fazla kalma şansını zorlayacak. Cumhuriyetçiler en son iki dönem Reagan ve bir dönem baba Bush ile 12 yıl üstüste Beyaz Saray’ı ellerinde tutarken Demokratlar F. D. Roosevelt’ten beri bu şansı hiç yakalayamadı. 12 yıl, Yüksek Mahkeme’yi şekillendirme imkanı verdiği gibi Amerikan tarihinde derin dönüşüm yaratma ve tarihe damga vurma imkanı da veriyor’’

Gallup’un yılın erkeği anketinde Obama bu yıl dördüncü kez üst üste yılın adamı seçiliyor. Hillary Clinton ise son 10 yıldır aralıksız ABD’de yılın kadını seçilirken, 1993 yılında beri tam 16 kez anketlerde bu konuda bir numara oldu.

Robert Reich, bu derece popüler iki ismin seçime birlikte girmelerinin eşyanın tabiatı gereği olacağını iddiası, gündem yaratmaya ve tartışmayı yeniden başlatmaya aday…