Skip to content
Menu

Rick Perry gafında ısrarlı: ”Türkiye, ABD’ye açıklama borçlu”

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ocak 2012- 21:05)

Cumhuriyetçi Partide başkanlık yarışının gaflarıyla ünlü adayı Texas Valisi Rick Perry, ‘’Türkiye’yi teröristler yönetiyor, NATO’dan atılmalı’’ gafyla parti içi önseçim yarışına Türkiye’yi de katmayı başardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığının, ‘’Türkiye NATO’ya katıldığında Perry 2 yaşındaydı’’ şeklindeki ağır tepkisine ve Beyaz Saray’ın Türkiye’yi savunan açıklamasına rağmen Perry ve kampanyası Salı günü geri adım atmadı ve özür dilemedi. Aksine, hem kampanya sözcüleri hem de Perry sözleri savunmaya devam etti.

Perry’nin dış politika konusundaki baş danışmanı Victoria Coates, Foreign Policy dergisinin blogu The Cable’a yaptığı açıklamada, ‘’Vali Perry özür dilemeyecek. Çünkü ifadelerinin özür gerektirecek bir içeriği olduğuna inanmıyor.’’ dedi.  Perry’nin kampanyasına katılmadan önce Donald Rumsfeld’in kurduğu Rumseld Vakfı’nda araştırma görevlisi olan Coates, ‘’Perry’nin sözlerini geri almayacağını’’ açıkladı.

Öte yandan Rick Perry de, Salı günü öğleden sonra CNN’de konuk olduğu Wolf Blitzer’e, Türkiye hakkında, ‘’Bu ülke ABD’ye bazı açıklamalar borçlu bir ülke. Erdoğan rejiminin öyle ya da böyle saygımızı kazandığı gerçek değil’’ diye konuştu.

Fox News’in soruyu soruş şekline dikkat çekti

Öte yandan Victoria Coates, Fox News sunucusu Bret Baier’in sorusuna dikkat çekerek, ‘’Bütün iş bu sorudan ve sorunun soruluş şeklinden çıktı. Perry’nin Türkiye liderlerinin, birçok kişice İslamcı teröristlerle ilgili görülen davranışlar sergilediğini söylediğini vurgulamak lazım’’ dedi.

Perry’nin yıllar önce pilot olarak Türkiye’de görev yapan biri olarak Türkiye ile iyi ilişkileri tercih edeceğini iddia eden Coates, ‘’Ancak Vali, Türkiye’nin kötü hareketlerinin görülmezden gelinmesiyle düzelmeyeceğini işaret etti’’ diye ekledi.

Peki Perry başkan seçilirse, Türkiye’yi terörü destekleyen ülkeler listesine mi alacak?

‘’Hayır, Türkiye’yi bu listeye koymayız’’ diye konuşan Voates, şöyle devam etti: ‘’Uluslararası terörle bağlantıları olduğuna dair bir delilimiz yok. Hamas’a olağanüstü bir destekleri olduğunu biliyoruz.’’

”Türkiye’ye füze rampaları konusunda güvenilir değil”

Coates, Türkiye’de yakın zaman önce konuşlanan füze savunma sistemleri konusunda da, ‘’Füze savunma sistemi gibi çok önemli bir şeyi Türkiye’ye vermenin ne kadar büyük sorumluluk olduğu konusunda hassas olmalıyız. Ve yakın zaman öncesine kadar Türkiye, Suriye’ye çok yakındı.’’ Şeklinde konuşarak, Türkiye’nin bu teknolojinin emanet edileceği kadar güvenilir olmadığını iddia etti.

Coates, parti içi yarışta önde olan Mitt Romney’nin kampanyasının tartışmaya katılırak kendilerine destek vermemesini de eleştirerek, ‘’Böyle bir konuda Perry’nin Romney’den daha açık sözlü olması doğal.  Çünkü, şirin görünmekten çok ülke güvenliği konusunda duyarlı’’ dedi.